Statsminister Erna Solberg sa i sin viktigste tale til dags dato, arbeidsgivere må ansette arbeidstakere til tross for hull i CV´n. Siden hun tar opp temaet er det liten tvil om at det er mange som ikke får seg ny jobb etter å ha hatt en “timeout” fra arbeidslivet. 

Hvorfor skulle man ikke velge å ansatte noen med hull i CV´n? Det finnes helt åpenbart hundrevis av årsaker til at man skulle levere en CV som ikke hadde alle år dekket fra første til siste jobbe-år. Ser man på personer med hull i CV en  som andre sortering eller som annen rangs arbeidstaker bør man ikke sitte å ha personalansvaret eller stå for nyansettelser heller.

Solberg hadde fokus på den belastningen det er for psykisk syke å komme tilbake til hverdagen der noen må kjempe seg tilbake til arbeidslivet.

Statsministeren sa videre: “I årene som kommer vil regjeringen arbeide for å styrke det psykiske helsetilbudet. I dag er det ikke godt nok. Det må bli enklere å få hjelp. Barn og unges utfordringer må sees tidlig. Da unngår vi at små problemer får vokse seg store.

Heldigvis er mulig å bli helt frisk. Mange vil da tilbake på jobb. Det er ikke alltid så lett. Noen opplever at dører lukker seg når de har vært uten jobb en periode. De har fått hull i CV en. Det skaper en dobbel belastning.

Jeg vil oppfordre  arbeidsgivere til å ansette flere som har et hull i CV en. Det finnes mange kompetente og arbeidsvillige mennesker som lengter etter en ny sjanse. De som har gjort det, kan fortelle at arbeidsmiljøet har blitt bedre.

Kloke ord som de helt sikkert setter pris på, alle de som kjenner seg igjen i å måtte stå til ansvar for hull i sin CV. Å føle at man heller er til bry enn å føle seg verdsatt, uansett alder-er en situasjon ingen bør måtte oppleve å komme i.

En annen statsminister sa for ikke lenge siden at vi må vise raushet, mer åpenhet og solidaritet. Så hva er solidarisk med å nekte arbeidstakere med hull i CV`n en jobb. Er man raus og og inkluderende ovenfor mennesker som har tatt en “time-out” eller av andre grunner ikke har vært i stand til å levere som normalt.

Se for deg din egen situasjon.

Du er arbeidsleder i en større bedrift, du trives godt og har gode medarbeidere som gir deg de forventede resultater. Så blir du alvorlig syk, innlagt i lang tid, og trenger tid for å bli frisk. Det vil gi utslag på CV en din. Bør du få komme tilbake når du er frisk? svaret gir seg selv.

Et annet eksempel.

– Du opplever foreldres verste mareritt og mister din eneste sønn i en bilulykke. Verden raser sammen og du er sønderknust i sorg og smerte. Du klarer åpenbart ikke å gå på jobb. Du blir sykemeldt, men kommer deg ikke etter ditt livs verste mareritt. Du blir oppsagt etter lang tid.

Så går det noen år, du har begynt å se ting i et lysere perspektiv, du er på vei opp og fram. Den tiden du har vært i det dypeste mørke grunnet din sønns bortgang vises selvsagt på din CV. Et naturlig hull i dine papirer, de fleste arbeidsgivere ville ha hatt forståelse, men ikke alle.

Er du en god sjef, ser du menneske for hva det er verdt, gir det muligheter og støtter vedkommende tilbake til hverdagen. Dere andre som bare ser tallenes brutale tale og velger bort de ansattes ve og vell, burde ha drevet med noe helt annet.

Alle fortjener en sjanse!

 

Vargas

 

Pin It on Pinterest