IPA is my best friend!

Nordmenn har endelig fått nisselua litt opp fra gluggene og fått smaken på ekte godt øl. For bare få år siden så drakk alle nordmenn pils, noen tok sjansen på å bestille noe annet, men mest for å tøffe seg. De fleste puber og restauranter hadde sjeldent noe annet å tilby enn Ringnes, Pføy!

Heldigvis går verden framover, øl-bryggeriene har poppet opp som paddehatter over det ganske land. Mikrobryggeriene har fått et stort marked, moderne øl er et håndverk av kvalitetsøl foran masseprodusert reve-piss som man lett kan kalle Ringnes sin produksjon for.

IPA er kanskje den nye vinene, eller skal vi si den nye pilsen. Alle vil ha IPA, forståelig nok. «Probably the best beer in the World», som Carlsberg påstår om sitt øl.

India Pale Ale, er en av mange varianter Pale Ale. En IPA kan kjennes igjen ved høyere alkoholprosent enn en vanlig pils, og den har utstrakt bruk av Humle som gjør den bitrere i smaken.

Å påstå at et øl er bedre enn et annet er som å banne i kjerka. Alle har sin favoritt, noen skal bare ha sitt lokale øl, punktum. Andre er villig til å la ganen og smaksløkene avgjør hva som er best. Har man et åpent sinn og er villig til å forsøke en mengde forskjellige typer øl, brygget på forskjellig vis på forskjellige steder i verden, er man mer åpen for å kunne endre favoritt-øl med årene.

Noe øl kan brukes som leskedrikk på varme sommerdager, andre typer passer best til forskjellige typer mat. De som kan mye om øl påstår sågar at det finnes en type øl for hver eneste type matrett man serverer.

 

IPA har blitt produsert i lang tid, så langt tilbake som 1800 tallet, men det er først nå i de senere årene at trauste nordmenn, via norske mikrobryggeri har fått opp øynene for den helt spesielle øl-typen.

Den økende interessen for håndverksøl har ført til at flere varianter med utgangspunkt i den klassiske IPA-en har blitt til.

 • Engelsk IPA. Dette er den opprinnelige IPA-en, med moderat alkohol og bitterhet og europeiske humlesorter.
 • Amerikansk IPA. Denne er gjerne litt sterkere og bitrere enn den britiske og bruker oftest amerikansk humle.
 • Dobbel IPA. En amerikansk nyvinning med mer alkohol og ofte også humle enn vanlig IPA. Dobbel IPA omtales også ofte som Imperial IPA.
 • Rye IPA. Nok en amerikansk nyvinning, som erstatter hele eller deler av byggmaltet med rugmalt, som har en særegen og krydret smak.
 • Black IPA. Et øl som er basert på den klassiske IPA-en, men som, slik navnet tilsier, har en mørk farge på grunn av at det brukes mørke malttyper i produksjonen. Black IPA ble anerkjent som en egen øltype i 2010. Andre navn på Black IPA er eksempelvis India Brown Ale, Cascadian Dark Ale og India Black Ale.

Med bakgrunn i alle nye mikrobryggeri som er startet de siste årene er det selvsagt et helt annet behov for markedsføring nå enn for bare få år siden. Skal man ha muligheten til å bygge opp en bedrift, er det viktig at de får informere om produktet de produserer og regjeringen vil se på om det er muligheter for at norske produsenter skal få markedsføre det ølet de ønsker å selge.

Smaken er som baken, noen liker IPA fra Nøgne Ø i Grimstad, andre vil heller ha en Ringnes pils (ironisk nok har Hansa Bryggerier i Bergen, kjøpt opp Nøgne Ø), noen liker mora andre liker broren som kjent. Heldigvis har mikrobryggeriene kommet med et arsenal med kvalitets øl, det er utelukkende positivt for alle som elsker godt bryggeri.

Har du til gode å smake en IPA, kan det hende at også du får en ny bestevenn. Anbefales!

Kilde og foto: Wikipedia.org

Vargas

 

 

5 thoughts on “IPA is my best friend!

 1. En liten faktafeil i innlegget ditt. Nøgne Ø er ikke kjøpt opp av Ringnes. Det er Hansa som har kjøpt aksjemajoriteten i Nøgne Ø.

  1. Hei Øyvind

   Takk for tilbakemelding, tabben er nå rettet opp, selvsagt er det Hansa- og ikke Ringnes som har investert i Norges beste bryggeri.

   Vargas

 2. Rundt 1910 var IPAen til Frydenlund det største eksportølet som ble produsert i Norge. Å si at det er kun nå de senere år at trauste nordmenn har fått øynene opp for IPA blir helt feil. Det vi derimot har gjort er å børste støv av gamle bryggekunster og det er nettopp dèt vi ser resultatene av i dag.
  En tendens i samfunnet generelt er kortreist mat, økologisk matproduksjon, mat skal lages fra bunnen av og vi er i større grad interessert i å støtte opp om lokale kjøpmenn, produsenter osv.

  Jeg syns det er fint du skriver om temaet men jeg synes det er paradoksalt at du skriver om det når IPAen er på topp, og ikke for tre år siden når trenden var en annen. Da mistenker jeg deg for å være en av de med nisselua langt nedover hodet som kun nylig har fått øynene opp for forskjellige ølsorter. Kanskje er det nyskapende i det miljøet du vanker men det er ikke banebrytende på noen som helst måte.

  1. Hei Jan- Tore

   Som det så tydelig kommer fram av innlegget, IPA er ikke noe nytt øl, salgstallene derimot begynte å peke oppover i Norge for få år siden.
   Mulig innlegget burde ha blitt skrevet for lenge siden, men det ville ikke mange nordmenn har skjønt hva dette var, vi er en aktuell blogg som
   skriver om aktuelle tema.

   Du må synse så mye du vil om hva forfatteren av innlegget vet om øl eller ikke.

   IPA er en gammel type øl som de aller fleste nordmenn har fått øynene opp for de senere årene, det bekreftes av både bryggerier og mikrobryggeriene som produseres denne type øl,
   med betydelig økt omsetning pga økt interesse.

   Takk for din kommentar.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.