Du har hørt om den i mange år, du har opplevd venner, familie kanskje en søster eller bror eller en kjæreste kjempe kampen, mot kreften? Og tapt. Kreftforeningen i Norge gjør utvilsomt en fantastisk jobb for alle som blir berørt av den lumske sykdom som fortsatt tar så alt for mange liv også i Norge.

– Norge er også et foregangsland i forskningen mot alle de forskjellige kreftsykdommer som finnes, milliarder av kroner er brukt gjennom mange år, noen svar har man funnet, men fortsatt er det en lang vei å gå før man finner svar på gåten eller en vaksine som kan redde liv fra kreft-døden.

– Som du helt sikkert vet finnes det et utall av kreftformer, noen rammer kvinner (brystkreft), noen rammer menn (prostatakreft), andre kreftformer kan ramme oss alle også barn. Om det noen gang vil finnes en vaksine, ser det ut til at det er langt fram. Eksperter over hele verden jobber på spreng, dessverre dør mange i påvente av gode nok medisiner.

Kan man forebygge eller gjøre noe selv for å unngå å bli alvorlig syk?

Vel, man kan spise og drikke klokt og riktig, man kan unngå røyk og misbruk av alkohol, men allikevel oppleve å dø av kreft. Det er utvilsomt den verste folkesykdommen i moderne tid, den rammer uvilkårlig og nådeløst.

Mange lever i mange år med kreft, andre får diagnosen og dør kort tid etter. Her er noen punkter fra Kreftforeningen som kan kan bidra til å forebygge flere typer kreft, men dette gir selvsagt ingen garanti, fordi det ikke finnes noen garanti mot kreft.

  • Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter. Voksne bør ikke spise mer enn 500 gram rødt kjøtt i uken. Dette tilsvarer omtrent to-tre middager og litt kjøttpålegg.
  • Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Minst halvparten bør være grønnsaker.
  • Spis grove kornprodukter hver dag.
  • La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
  • Spis fisk til middag to til tre ganger i uken, og bruk fisk som pålegg.
  • Velg matoljer og myk margarin i stedet for hard margarin og smør.
  • Unngå mat og drikke med mye sukker i hverdagen.
  • Vær forsiktig med salt og salt mat.
  • Velg vann som tørstedrikk.
  • Begrens mengden alkohol.

Det er forsket mye på sammenhengen mellom mat og kreft. Noen matvarer gir økt risiko, mens andre reduserer risikoen.

Kjøtt er en naturlig del av kostholdet til de aller fleste av oss, men det er viktig å være klar over at mye rødt eller bearbeidet kjøtt gir økt risiko for kreft i tykk- og endetarm.

Som rødt kjøtt regnes storfe, lam og svin.

Eksempler på bearbeidet kjøtt er pølser, bacon og kjøttpålegg, som er saltet og røkt. Slike kjøttprodukter inneholder ofte mer fett enn rent kjøtt.

Alle har noen de er glad i og som man ønsker å være sammen med så lenge som mulig, dessverre vil de fleste av oss oppleve å selv bli rammet av kreft, eller miste noen vi er glad i. Fram til forskerne finner svar på gåten vil kreft ramme oss, igjen og igjen og igjen.

Bruk livet ditt fornuftig, ikke utsett det du har planer om, ta vare på de du  holder av- og si det. Ingen vet hva morgendagen bringer.

 

Kilde: Kreftforeningen.no

Vargas

Tags: Kreft

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
IDOL 2014 -Meld deg på nå!

Da er det klart at IDOL-sirkuset ruller videre. Stian Blipp er heldigvis programleder for årets sesong, det samme er alle...

Flotte Helene trente vekk 60 kg!

Du har nok hørt om henne, bloggeren Helenedrage.com. Som fant kjærligheten og bestemte seg for å ta noen grep for...

Lukk