Martin Ødegaard, Strømsgodset og Norges unge juvel, gutten som vil bli Norges viktigste spiller gjennom de neste 15-18 årene om han ønsker å fortsette så lenge, bør brukes med omhu. Ikke fordi han ikke er god nok, for det er han utvilsomt.

Men hans alder tilsier at han bør modnes med forsiktighet både på banen, i landslagsmiljøet og ellers i ‘Godset’ til daglig.

At det er bortkastet at Martin ikke får spille er tull, de som uttaler seg via sosiale medier om at Martin MÅ spille fra start, i det minste få komme innpå, snakker før de får tenkt seg om. Det tyder på kunnskapsløshet rundt et ungt talent som har all verdens tid, ihvertfall på landslaget.

Gjør Martin og hans nærmeste rådgivere det meste rett, vil guttungen få mer enn hundre landskamper i rekord-tidlig alder, men foreløpig gjør landslagssjef Per-Mathias Høgmo det riktig i å la han få lære fra benken. Faktisk så er det viktig å bare være i miljøet, være årvåken nok til å få med seg hvordan spillerne på banen gjør ting på sine måte.

Mang en god spiller har kommet fra benken og avgjort kamper i sin favør, nettopp ved å sitte å observere, lære, fortstå og se spillet som foregår på banen.

Selvsagt ønsker gutten å spille fotball, det er jo derfor han driver med dette, men han vet også at han vil få spille masse, men han må være klokelig tålmodig i en tid framover.

10636364_642609605846821_3940824986057146929_o

 

Martin Ødegaard (15) Foto: Copyright Kristoffer N. Havn

Hver kamp har sitt eget tempo, sin egen struktur, alt handler om hvem man spiller i mot. Ved å bli tatt ut i landslags-troppen som 15 åring, har Martin en unik mulighet til å starte denne læringen, lenge før andre spillere som blir tatt opp i landslaget, uansett hvilken nasjon det er snakk om.

Er man god nok, så er man også gammel nok, var det en klok engelsk fotball-manager som sa engang, men det er en sannhet med visse modifikasjoner. Det er som med fotball som med alt annet i livet, erfaring kommer med tiden. En ung spiller kan være banens beste spiller, men han kan også gjøre feil som kommer av lite erfaring og som kan få konsekvenser for karrieren. 

– Isolert sett mot Malta, var Norge et par hakk bedre, men malteserne de spilte tøft, noe som innebar en viss risiko med tanke på tøffe taklinger og potensielle skader, uten at det alene skal være grunn til å holde en spiller på benken. De fleste husker skrekk-taklingen som nesten ødela Per Ciljan Skjelbreds karriere, da han som 18-åring ble kvestet, med dobbelt benbrudd- i en Champions League kamp mot Olympiakos på Lerkendal.

Martin Ødegaard vil være bærebjelken i det norske landslaget i årene som kommer, men det er feil å legge en slik byrde på en ungdom som fortsatt går på ungdomskolen. Han må få lov til å synes fotball er gøy og lærerikt noen år til, før noen begynner å stille krevende krav til at han skal bære Norges ære på fotballbanen. Hans tid vil komme, og det er all grunn til å glede seg.

Norge spiller mot lag som Malta, Bulgaria, Kroatia, Italia og Aserbajdsjan i gruppe H i kvalifisering til EM i fotball, som spilles i Frankrike sommeren 2016. Ikke bare fotball-stormakter, men en vanskelig nok gruppe som det slett ikke er noen selvfølge å kvalifisere seg i fra. Tvert i mot, det kan bli tøft nok for «nye Norge» som er i et generasjonsskifte akkurat nå. 

– Et skifte der Martin Ødegaard, Joshua King Cardiffs Mats Møller Dæhli og Moldes midtstopper Vegard Forren og meget solide keeper Ørjan Håskjold Nyland, vil bli den viktige sentrallinjen i årene som kommer på det norske landslaget. Mulig kommer EM i Frankrike for tidlig for Ødegaard, men han blir utvilsomt med i troppen.

– Det er mye å glede seg til i framtiden, men allerede mot Bulgaria i neste kamp, hjemme på Ulleavål kan vi få oss en solid en på kjeften. Vi må åpenbart vinne hjemmekampene, men vi har en vond tendens til å slurve bort gode muligheter mot lag som vi bør slå. Mot Bulgaria er det bortelaget som er favoritter.

Om vi får se Martin Ødeegaard på banen er ikke umulig, men sannsynligvis ikke fra start denne gangen heller. Klokt av Høgmo i så fall.

 

Vargas

Tags: EM-kvalifisering, landslaget, Martin Ødegaard, Per Mathias Høgmo

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Selfies- er du redd for at dine bilder er kommet på avveie?

Publiserer du dine egne bilder på word.wide.web, best kjent som 'nettet' eller internett, da er det også muligheter for at...

Big Brother- Julia fikk ring, pikk og farvel!

Smellvakre Julia måtte forlate Big Brother bare timer etter å ha fått forlovelsesring av sin elskede John. Dessverre varte ikke...

Lukk