Mammabloggere leverer ut egne barn på bloggen

Datatilsynet går ut og advarer bloggere som har sin blogg om egne barn. Bloggere som «mammabloggerne» skriver selvsagt i beste mening, men de skyver i mange tilfeller barna foran seg, og det kan medføre risiko der bilder kommer i feile hender. 

-Daglig opprettes det rundt 1000 nye innlegg på blogg.no og kanskje enda flere på blogglisten.no. Mammabloggene, der mammaer i alle aldre blogger om barna sine og legger ut bilder av dem, er spesielt populære. Men Datatilsynet er bekymret for konsekvensene av denne type blogging.

Bloggere leverer ubevisst ut sine egne barn i forskjellige sammenhenger, men uten å forstå konsekvensene.

På en blogg kan man skrive om absolutt alt, bare man holder seg innenfor norsk lov, og ikke kommer med direkte trusler mot andre eller skrive usannheter om utroskap o.l. Da kan man fort få en advokat eller to på nakken.

Mammabloggerne har krav på å ha sin plass i bloggosfæren, og de er en berikelse for alle som ikke nødvendigvis vil lese om mote, sminke, og sko. Allikevel så må man ta advarselen fra Datatilsynet på alvor. Man kan skrive om og legge ut bilder av egne barn uten at det gjør noen skade. Da bør man selvsagt være helt bevisst på hva man publiserer.

Dessverre finnes det masse manipulerte bilder av barn som er tatt ut av sammenhengen og brukt ulovlig i andre fora. For de barna som blir berørt har de ikke noen som snakker sin sak og ingen foreldre ønsker å komme i en slik situasjon.

Ingen vil at bilder av barn eller historier lagt ut på en uskyldig og populær blogg, skal komme i feil hender. Det er veldig enkelt å manipulere både bilder og tekst for de som er kyndige nok.

– Folk har forskjellige grenser. Noen tenåringer har ikke lyst til å være på nett, og jeg er sikker på at det finnes 16 åringer om ti år som ikke liker at bilder lagt ut av dem da de var seks år gamle fortsatt sirkulerer på nettet.

– Teknologien går raskt framover, men det er lov å bruke hodet. Mennesker med uærlige hensikter får tak i dine bilder på din blogg uten særlig problemer. Har du bilder av dine barn, vil disse kunne brukes for det det er verdt for disse kjeltringene. Med enkle grep der du er bevisst på hvilke bilder du deler kan du forhindre dette.

– En blogg er en web-dagbok. Som kan brukes til å fortelle så mange som mulig, historier, beskjeder, eventyr, fortellinger eller tanker og beretninger man selv går rundt med, som er hyggelig å kunne dele med flere. Bilder hører også selvsagt med her. Men da er det lett å bruke bilder man har liggende på pc´n som absolutt ikke hører hjemme på nettet, hvis man får tenkt seg litt om.

Publiser bilder du går god for og som du vet ikke kan misbrukes i en annen setting, for barnas skyld.

 

Foto: Flickr/ Getty Images/  d o l f i

Kilde: NRK.no

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.