Fotball er en resultatorientert idrett, den sittende toppfotball sjefen, Nils Johan Semb har ikke levert noen resultater. Han bør selvsagt vurdere sin stilling all den tid NFF sitter med hendene i fanget uten ryggrad til å gjøre noe som helst. 

Semb har ansvaret for at norsk fotballs tidligere flaggskip, det norske herrelandslaget leverer varene, noe de slett ikke har klart de siste årene. Det er Semb som er øverste leder, og det er Semb som burde ha tatt konsekvensene av at Norge ikke kom til VM i Brasil. NFF kommer ikke til å foreta seg stort om Norge, etter all sannsynlighet ikke klarer å kvalifisere seg til EM i Frankrike i 2016 heller.

Selvsagt er det både flaut og skammelig at elendige resultater over lang tid, faktisk flere år, om man tar med perioden Åge Hareide og Drillos andre periode tas med, og det bør den jo- ikke får noen konsekvenser for den som sitter med ansvaret.

Nils Johan Semb har sittet med dette ansvaret siden 2009, nå er det på tide med endringer også her. Ola og Kari nordmann, «hvermannsen», du og jeg som må ut med flere tusen kroner for å gå på landskamp på Ullevaal Stadion om vi ønsker å ta med familien, men mange av oss har mista trua for lenge siden, og det med rette.

Under den sittende landslagssjefen Per Mathias Høgmo har Norge vunnet en eneste kamp. 2-1 mot Moldova. Ellers seks tap på elleve kamper.

Alle som er glad i fotball, og de er det veldig mange av i Norge, ønsker selvsagt at laget med flagget på brystet skal gjøre det godt, det er derfor det alltid blir et stort engasjement rundt Norges kamper når det tetter seg opp til landskamp av viktig karakter, som en kvalifisering til et EM jo er.

rp_2581150623_2713462c6e.jpg

 Dessverre er sjansen større for skuffelse enn jubel også denne gang.

– Ikke fordi Italia er så fantastiske, men fordi Høgmos menn ser ut til å mangle det aller meste før et møte med en av verdenes mektigste fotballnasjoner. Blottet for selvtillit, og trua på egne ferdigheter, ser de norske spillerne ut som om de ligger under med 1-0 før kampen har startet, minst. Årsaken kan diskuteres opp og i mente i mange uker, det viktigste er at sannheten svir for alle som er glad i Norges fotball-landslag, og som så gjerne skulle ha sett Norges viktigste menn i et mesterskap igjen.

Om det vil skje under Høgmo og Semb? Hva tror du?

Her er de gruppene som skal gjøre opp om de 23 ledige plassene som danner EM-sluttspillet i Frankrike, sommeren 2016. Frankrike er allerede kvalifisert som vertsnasjon.  De to beste i hver gruppe, pluss beste gruppetreer er kvalifisert direkte til EM-sluttspillet, mens de åtte andre gruppetreerne trekkes ut til omspillet, om de fire siste EM- plassene. Enkelt?

[table]

Gruppe A

Tsjekkia, Island, Kasakhstan, Lativa, Nederland, Tyrkia

Gruppe B

Andorra, Belgia, Bosnia Hercegovina, Kypros, Israel, Wales

Gruppe C

Hviterussland, Luxembourg, Makedonia, Slovakia, Spania, Ukraina

Gruppe D

Georgia, Tyskland, Gibraltar, Polen, Irland, Skottland

Gruppe E

England, Estland, Litauen, San Marino, Slovenia, Sveits

Gruppe F

Færøyene, Finland, Hellas, Ungarn, Nord-Irlans, Romania

Gruppe G

Moldova, Liechtenstein, Østerrike, Montenegro, Russland, Sverige

Gruppe H

Aserbajdsjan, Bulgaria, Kroatia, Italia, Malta, Norge

Gruppe I

Albania, Armenia, Danmark, Portugal, Serbia

[/table]

Land som slett ikke er blant de aller beste, men lag som vil kunne slå Norge i de fleste oppgjør slik det norske landslaget framstår nå. Over 10 kamper fram til oktober 2015, er det dessverre en langt større sjanse for at det er andre nasjoner som skal spille EM i Frankrike, enn Norge.

Et generasjonskifte til tross, Per Mathias Høgmo og hans stab på 16 medarbeidere har oddsen i mot seg på flere plan.

– Om man sammenligner spillere i Sverige, Danmark og Beliga med de norske unge spillerne på aldersbestemte lag, trener de norske fra femti til tjuefem prosent mindre enn disse vi liker å sammenligne oss med. Over alt for lang tid har NFF sovet i klassen i trenings-sammenheng for de yngste, det preger nå det norske landslaget.

– Det har over for lang tid blitt satt for lite fokus på teknikk, hurtighet, presisjon, fysikk, individuelle ferdigheter og ikke minst lidenskapen til å vinne hver eneste kamp. Dette er de aller viktigste punktene Semb og Høgmo ikke har fokusert nok på, og ihvertfall ikke fått ut av spillergruppa. Norske spillere på klubb- og landslag har det kanskje for godt i hverdagen, de får den samme lønna uansett tap eller vinn, de må ikke prestere for å få penger til mat.

Uten sammenligning for øvrig, de beste spillerne i verden kommer fra nasjoner der fotballen reddet livet deres og deres nærmeste familie. Man må -satt på spissen- være villig til å ofre noe for å bli best. Norske spillere må ikke ofre mer enn dårlig omtale i media, det får ingen nevneverdige konsekvenser for de, om de ikke kommer til EM i Frankrike.

Ok, vi har en to, tre spillere i troppen nå som kan gå inn på gode lag i Europa, men det er dessverre ikke nok. Vi har Stefan Johansen i Celtic og Joshua King i Blackburn. Vi har fire spillere i fra tysk Bundesliga i Per Siljan Skjelbred, Ruben Yttergård Jensen, Tarik Elyounoussi og Håvard Nordveit, ellers er det mye Molde i den norske troppen, og det med rette. Molde har gjort svært mye riktig, både under Ole Gunnar Solskjærs periode, og nå under Tor Ole Skullerud som ser ut til å ta Molde til seriegull denne sesongen.

De to unge juvelene i det norske laget i Mats Møller Dæhli og Martin Ødegaard (skadet) må få tid til å bli etablerte på sine respektive klubblag før vi kan regne med at disse skal markere seg, men de er utvilsomt spillere som landslaget kan få stor glede av i framtiden, om NFF, Semb og Høgmo staker ut en profil som nye-Norge har trua på.

Dæhli spiller som kjent i Championship i England med Cardiff, men blir neppe værende lenge om Solskjær ikke lykkes med opprykk til Premier League. Martin Ødegaard linkes til de fleste storklubbene i Europa og blir neppe værende lenge i den norsk Tippeligaen og Strømsgodset, til tross for sin unge alder (blir 16 i desember). Er du god nok så er du også gammel nok.

Norges største bragd, uansett idrett i følge mange, skjedde i nettopp Frankrike der EM-sluttspillet spilles i 2016.

På selveste Sankthansaften for 16 år siden, da Martin Ødegaard, Norge største talent på mange år, enda ikke var født- vant Norge en viktig fotballkamp. En VM-kamp. Mot Brasil. Du husker nok om du så den kampen eller ikke i fra Marseille, i 1998.

– Den gang hadde Norge 25 spillere i Premier League. I 2014 har vi kun én, Brede Hangeland (Crystal Palace) og han gidder ikke å spille for Norge og Høgmo lengre. Det kan gi signaler til andre gode spillere som setter seg store mål. Det bør være det største en fotballspiller kan få oppleve, å representere sin egen nasjon i et mesterskap. Dessverre ser det ikke ut som det er stas for noen i det norske laget per dags dato.

Om det blir fullt hus på Ullevaal mot Italia, så er det fordi NFF har gitt bort mange billetter til sine sponsorer. Sverige har Zlatan og selger ut sin nye stadion, «Friends Arena» i Stockholm, med 50.000 solgte billetter til hver eneste hjemmekamp. Norge sliter med å fylle Ullevaal som er ca halvparten så stor.

Om det er kvaliteten på spillerne kombinert med stive priser vet kanskje NFF best.

Skal Norge og landslaget nå sine mål i framtiden, må det jobbes allerede på aldersbestemte klubb- og landslag. Mengdetrening, med tre timer hver eneste dag, ikke bare fotball, men kreativ, krevende og resultatorientert trening. Under kyndig ledelse av trenere med god kunnskap og spisskompetanse rundt hver eneste oppgave de unge skal utføre. Dette krever enorme ressurser, men det må til om man skal komme opp i fra den hengemyra Norge og Høgmo er havnet i. Det vil gi resultater på langsikt, men vil åpenbart ikke hjelpe Høgmos mål om å nå Frankrike-EM i 2016.

Det er et tankekors at den sittende landslagssjefen trekker fram positive tegn å spore i siste kamp mot England, der Norge skapte to skarve målsjanser. Høgmo bør slutte å tro på julenissen, stikke fingeren i gresset og se på sitt spillermateriale og spille på de forutsetningene han har. Han må slutte å tro at Norge kan spille som Barcelona, han har ikke verktøyet til å klare det, da må han legge om stilen. Nå, før det er for sent.

– Skal Norge slå Italia så må det skapes sjanser,  må laget tørre å ta tak i kampen, presse høyt og få mange spillere inn foran mål, både på dødball og når ballen er i laget. Det skal koste å vinne kamper, spørsmålet er om de norske spillerne har det som skal til. Hvem skal kunne tro på seier om ikke spillerne selv har evnen til å  tro på egne ferdigheter?

Med 16 personer i støtteapparatet på benken(e), så skal det ikke skorte på assistanse fra sidelinja.

Tror du Norge kommer til EM i Frankrike i 2016?

 

Vargas

 

Tags: EM, Frankrike, Nils Johan Semb, Norge, Per Mathias Høgmo, Ullevaal

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Storebarns foreldres bekymring- en evig pine?

Hun ringer hjem fra festen, hun snakker så uklart at du ikke skjønner hva hun sier, men du vet at...

Luremus? Er du bare ute etter gratis drinker?

Om du velger å gå på byen for å lure menn til å tro at du er hypp på noe...

Lukk