Luksusvarene er mer tilgjengelig enn aldri før, det samme er kredittkort fra de aller fleste finansinstitusjoner i landet. Det er nok til å få tusenvis av nordmenn til å gå i luksusfellen. Det er ikke nødvendigvis bare luksusvarer som skal til, men en naiv holdning til egne penger og eget forbruk. 

Kommer det en regning i posten, som du velger å ikke betale, blir den sendt til inkasso. Så enkelt er det, og derfor må du som forbruker betale for deg, helst før den går til inkasso, så du slipper dyre renter. Dette burde ha vært barneskolepensum, men tusenvis av nordmenn «vil ikke» betale for seg i tide.

I følge VG.no er mer enn 236.000 nordmenn økonomisk svartelistet, og tallet har økt voldsomt på få år.

– I 2009 var den samlede inkassogjelden på 20. milliarder kroner, denne har økt til 36 milliarder kroner i år, på bare fem år. Penger som Ola og Kari Nordmann ikke klarer å betale. Aldri før har så mange hus og hjem gått på tvangssalg, og aldri før har så mange nordmenn blitt tvunget til å inngå gjeldsordning med kommunen.

Norsk økonomi går bra, renten er lav og det burde ha vært rom for å både spare penger og lagt seg opp en solid buffer nå, om man har fast inntekt.

3908525129_1feea680c4.jpg

– Dessverre bruker stadig flere nordmenn heller penger som fulle sjømenn, penger de ikke eier og penger de aldri klarer å betale tilbake. En trend som vil få enorme konsekvenser for de det gjelder, det øyeblikket bankene er tvunget å sette opp boliglånsrenta med et til to prosentpoeng. Det er kun snakk om tid før det kommer en renteendring, kanskje ikke neste år, men innen få år.

Havner du i unåde hos banken eller andre finansinstitusjoner, er det dumt å la være å ta kontakt. Faktisk er det det absolutt dummeste du kan gjøre. Da løper rentene løpsk og du betaler mange ganger det du i utgangspunktet skulle betale. Tar du kontakt og legger fram problemet itillegg til å vise noe betalingsevne, vil de fleste gjøre mye for å hjelpe deg. 

– Mulig det kommer som en overraskelse på noen, men din privatøkonomi er kun ene og alene ditt eget ansvar. Det er du som må sørge for å sette opp et budsjett for din økonomi og holde deg til budsjettet. Ingen regninger forsvinner om du gjemmer de i en skuff på loftet eller brenner de i peisen. Det kommer bare nye i postkassen, forskjellen siden forrige gang er at de er blitt enda litt større.

Uansett hvor god struktur du har på egen økonomi, så kan det ramme alle å have i uføre.

Et samlivsbrudd, alvorlig sykdom eller å miste en trygg og god inntekt over natta er vanskelig å takle for de aller fleste. Det er nettopp da man skal gjøre alt man kan for å søke råd og hjelp der dette er mulig. Da er det smart å starte der man har mest og størst gjeld, hos banken.

For en periode er det fullt mulig å betale bare renter på lånet, slik at man kommer seg økonomisk på fote igjen.

Via VG.no kan du her få hjelp og råd til å komme deg ut av ditt økonomiske-helvete. Tusenvis av nordmenn betaler mer enn de må hos Norges dyreste og største bank, DNB. Bare ved å bytte til en langt rimeligere bank, kan du spare opp mot 15.000 kr per år, om du har ca 2 millioner kroner i gjeld, og bytter til f.eks Skandiabanken (kun nettbank) i stedet.

– Ved å endre strømleverandør kan også være lønnsomt, kutt ned fra to til bare en bil i husstanden sparer deg for ca 20.000 kr per år. Gjør viktige tiltak som kan endre økonomien ved å si opp dyre abonnement, gjør store innkjøp og ellers være helt bevisst på hva du bruker penger på og spør deg selv hver eneste gang, «trenger jeg egentlig dette kjøpet»?

Du er klar over at til syvende og sist kan du miste leiligheten eller huset ditt om du misligholder boliglånet over tid? Det er det neppe verdt.

 

Kilde: VG.no

Vargas

Tags: Bank, boliglån, budsjett, kredittkort, Naiv, rente, svartelistet

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Norge til EM? Endelig er landslagsfotballen over for i år!

Mulig det en positiv bølge over de som er glade i det norske landslaget, for det er jo de fleste...

Kjærlighetssorg- kan du dø av det?

Nei du kan ikke dø av kjærlighetssorg, men du kan føle på smerten som om det ikke er noen grunn...

Lukk