En ny trend har spredt seg i sosiale medier og spesielt på bilde-delingstjenesten Instagram har vagt oppsikt blant de som overvåker de sosiale nettverkene norske ungdommer bruker. I følge NRK er “Barnevakten” kraftig bekymret. 

Barn og unge elsker oppmerksomhet, de ønsker å bli akseptert blant venner, i skolemiljøet og hjemme.

Dessverre er det mange kyniske mennesker som er i stand til- og vil utnytte sårbare unge som ikke vet sitt eget beste. På Instagram er det en rekke brukere som utnytter barn og unge til å legge ut bilder av seg selv. Bilder som blir rangert med poeng fra 1 til 10. Hva kan dette gjøre med et sart barnesinn?

Ubotelig skade selvsagt. Hva om et barn får en svakere karakter enn forventet en rekke ganger? Det går direkte på selvfølelse og skader kanskje et allerede feilslått syn på eget utseende. Dette er en skremmende utvikling det er vanskelig å stoppe.

Her må både foreldre og skole på banen i tillegg til at det må komme en klar bevisstgjøring av hva barn og unge faktisk driver med på Internett generelt og i sosiale medier spesielt. Som foreldre har man faktisk et helt klart ansvar for å passe på hva barna gjør på sin fritid. Dessverre er det tydelige signaler ute i samfunnet at foreldre ofte er for opptatt med egne sosiale aktiviteter, til at de ser hva barna egentlig driver med hjemme.

– Det er lett å glemme for mange foreldre at det ikke er skolens ansvar å oppdra deres barn. Mange foreldre kunne med stor fordel ha brukt langt mer tid sammen med egne barn, og da kvalitetstid der man faktisk snakker med barnet ansikt til ansikt, ikke over kanten på en PC eller et nettbrett.

Kjenner du deg igjen?

– Om det er Instagram, Twitter eller Facebook- barn vet ikke alltid hva de skal finne på for å skaffe seg positiv omtale blant venner, derfor kan en høy score på f.eks en nettside eller via bilde-delingstjenester være gull verdt for en jente eller gutt med allerede for dårlig selvtillit til å tørre å være seg selv.

Mange unge kan legge ut selfies av seg selv uten å forstå konsekvensene. De vil gjerne være med å delta der andre barn og unge oppholder seg fysisk, mentalt og teknisk nettopp fordi de er redde for å falle utenfor og bli uglesett av venner. Å skille seg ut kan være det verste som skjer i mange miljøer.

Gi barna den omsorg og respekt de fortjener, vær tilstede på deres premisser og snakk med barna om ting som kan være vanskelig og tungt.

Redd Barnas nettvettregler

  • Vis respekt for hverandre på nett. Mobbing på nett er minst like alvorlig som annen mobbing.
  • Tenk deg om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på åpne nettsteder.
  • Lag et passord som er vanskelig å gjette. Passordet ditt er privat.
  • Husk at det er lett å lyve på nettet, ikke tro på alt som andre skriver.
  • Ta med noen du stoler på hvis du skal møte noen du har blitt kjent med på nettet, og møt dem på et offentlig sted.
  • Avslutt kontakten hvis du blir redd eller opplever noe ubehagelig. Blokker kontakten og meld fra til de som har ansvaret for nettstedet.
  • Fortell det til en voksen eller en annen du stoler på hvis du opplever noe ubehagelig. Det er ikke din skyld om noen andre gjør noe ubehagelig mot deg på nett.
  • Meld fra til politiet om alvorlige saker.

 

Kilde: Redd Barna/ NRK.no

Foto: Flickr/ chadrodriguez

Vargas

 

Pin It on Pinterest