Via sosiale medier er det lett å kommunisere med omverden, via netttjenesten Twitter kan man skrive hva man vil spesielt om man oppretter en falsk profil, da kan man også spre ondsinnede rykter om navngitte personer slik det nå er gjort av flere i Fredrikstad. 

I Gøteborg ble det for et par år siden opptøyer i sentrum blant ungdommer da nakenbilder av navngitte personer hadde blitt publisert på Facebook og på den gratis foto-delingstjenesten og det sosiale nettverket, Instagram.

Dette er Twitter; Nettsamfunn og mikrobloggtjeneste hvor man skriver oppdateringer på maks 140 tegn som kan følges av andre brukere. Man kan merke andre personer i meldingene, legge ved bilder og lenke til nettsider.

– I Fredrikstad opplever mange skoleelever å lese meldinger på ny-etablerte, falske sladderprofiler på nevnte Twitter. Det er også spesifikt Fredrikstad-ungdommer som får sine navn ufrivillig publisert på nettstedet. Rykter om hva som blir gjort med hvem på fest der sex er en vesentlig faktor, er ofte tatt i bruk.

Ondsinnede rykter om navngitte personer som har sloss, spydd, sovnet og gjort andre ting som Twitter-profileieren synes det er verdt å skriver om, er ofte hentet fra meldingstjenesten Kik. Her kan man sende hverandre meldinger gratis og anonymt.

 

Det florer nå en rekke Twitter-kontoer som felles for de fleste er det antall ny medlemmer disse profilene får. Bare på noen få dager har flere anonyme profiler fått opp mot 2000 nye følgere, hovedsaklig ungdom. Mange av disse er åpenbart fra Østfold.

– Alle ungdommer er nysgjerrig på hva andre unge gjør. Er det noen som er villig til å strekke grenser, ha sex på fest, drikke seg dritings å spy eller kline med flere andre på samme party; så er det mange som vil vite om hvem disse personene er. Jo lengre de strekker grenser, jo mer populær ser de ut til å bli, via sosiale medier.

Ungdom skal selvsagt ha det gøy, feste og flørte med hverandre. Det er det det handler om når man er ung og nysgjerrig.

Men å henge ut navngitte personer, under falskt flagg, itillegg til at de fleste ryktene ikke har rot i virkeligheten, er ikke greit. Dessverre er det mange dumme, unge mennesker der ute som er villig til å strekke seg veldig langt for å ødelegge for andre.

Kjenner du til saken eller vet om ungdom som opererer med falske profiler i sosiale medier, så  bør du si i fra. Enten til dine foreldre, til rektor på skolen eller ta kontakt med politiet. Å sette ut rykter om andre er den verste typen mobbing som finnes.

– På en profil står det følgende: “På en syk 99-fest (deltagerne og arrangør er født i 1999 hvilket betyr at de er 15 år gamle) tok guttene kokain fra jentenes navle”. Hvor mange 15 åringer er det i Fredrikstad som har tilgang til kokain er usikkert. Mange er det ihvertfall ikke. Poenget er ryktespredningen. Hva som helst kan skrives om hvem som helst.

Er du en forelder til ungdom på Østlandet så bør du selvsagt ta en alvorsprat med din sønn eller datter.

Er du ung i Norge og er redd for at det er deg det settes ut rykter om neste gang, fortell hva du vet om personer i dette miljøet. Politiet i Fredrikstad er selvsagt informert og vil aksjonere så snart de har nok informasjon om denne alvorlige saken.

Det er lov å feste, det er lov å ha det gøy, men det er slett ikke lov å henge ut andre med fullt navn og spre falske rykter, det er mobbing på høyt nivå.

 

Foto: Flickr / kullin

Vargas

Pin It on Pinterest