Sexkjøpsloven- bestå eller vrakes?

I Norge har det vært forbudt å kjøpe seksuelle tjenester siden 1. januar 2009. Salget har selvsagt ikke stoppet opp for det, tvert i mot. Loven har slått fullstendig feil der kjøp og salg av tjenester har blitt langt mer organisert enn tidligere. 

– Ingen har tjent på denne loven, de prostituerte har valgt å selge sex via Internett, noen har gått sammen og selger sex fra leiligheter rundt om i de største byene der kontrollen rundt hvem kundene er blir mer komplisert å avdekke for politiet. Myndighetene har ikke løftet en finger for å stoppe trafficing og annen organisert kriminalitet forbundet med sexkjøp.

Heldigvis ser det endelig ut til at loven skal vurderes på ny.

–  Loven ble innført av Regjeringen Stoltenberg i 2009 og førte til at salg av sex ble tillatt, mens kjøp av sex er forbudt. Analyseselskapet «Vista Analyse» skal evaluere loven, og en rapport skal leveres i juni. Det er tillatt å selge, ikke kjøpe. Hva er poenget og hvor er logikken?

Verdens eldste yrke kommer til å bestå så lenge det finnes mennesker på kloden. Sex er en naturlig del av samfunnet. Dessverre er det kvinner som har kommet i en situasjon der de velger å selge kroppen sin, av mange ulike årsaker. Poenget er at det alltid er en kjøper. Alltid.

Noen kvinner velger ikke, men tvinges til å selge kroppen sin der bakmenn tar pengene. Er hun heldig slipper hun å få bank om inntjeningen er god. Om du tror det ikke finnes trafficking i Norge er du håpløst naiv. Det finnes garantert og ikke bare i Oslo.

En feilslått sexkjøpslov presser mange kvinner til å ta vanskelige valg fordi kunden ikke skal komme i problemer. Husk, det er å kjøpe sex som ikke er tillatt. Blir kundene skremt bort, vil inntektene utebli.

Loven har gjort lite nytte for seg og har først og fremst vært feilslått for de prostituerte, nettopp derfor har både Høyre, FRP og Venstre programfestet at de vil fjerne forbudet mot kjøp av sex så snart evalueringsrapporten foreligger.

Mer enn 3000 kvinner selger sex i Norge. Mange av disse er unge studenter som trenger penger til å finansiere studiene og ellers spe på en slunken student-økonomi. Hege Grostad har åpent fortalt om sitt liv som student og prostituert i Bergen. Mange elever gjør det samme, men mange vil ikke stå fram pga familien.

Det faktum at det finnes unge kvinner som uansett lov velger å selge kroppen sin, er enda en grunn til å endre sexkjøpsloven, og det så snart som mulig.

Kvinner og menn som ønsker å selge sex, bør få bestemme over egen kropp og sitt eget liv, uten at en lov skal sette en stopper for det. Loven bør selvsagt endres da den ikke på noen måter verken beskytter eller hjelper de den er ment for.

Det er alltid en ny kunde.

Foto: Flickr/  Elis W. Alves

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.