Tippekupongen – Å forutsi et fotballresultat, er vanskeligere enn man skulle tro. Tippekampen på NRK er historie, men fotballen ruller videre i langt mer kommersielle former på langt mer kommersielle kanaler. Tippekupongen derimot, den lever i beste velgående foreløpig. Konkurransen har neppe vært tøffere for spillselskapene.

Pengespill

Norsk Tipping på Hamar har monopol på pengespill i Norge, men kan ikke hindre noen i å spille på pengespill, casino, odds og kortspill via internett. I så måte er det imponerende at den legendariske Tippekupongen lever videre- sett i lys av en stadig større konkurranse fra andre aktører.

Den aller første kupongen kom på markedet så tidlig som i mars 1948. Bare få år etter andre verdenskrig, kunne du vinne mye penger om du prikket inn 12 rette tippetegn. Noen lever fortsatt i håpet uten å ha vunnet topp-gevinsten en eneste gang siden da.

Tippekupongen – Å forutsi et fotballresultat – var den ultimate underholdning, og er det fortsatt for veldig mange.

Tippekupongen - Å forutsi et fotballresultat

Det som var så spesielt den gang– det vil si, den gang var det helt normalt, og den eneste måten å få levert kupongen på. Men i dag sees det på som svært snodig når man måtte skrive navn, adresse, postnummer og ikke minst tittel og yrke på tippelappen. Før onsdag. Norsk Tipping måtte jo ha denne i hende før kampene begynte på lørdag. Via posten. Lenge før noen visste hva “World Wide Web” og internett var for noe.

Den gang da og fram til for ikke mange år siden, gikk jo alle kamper på lørdag. Kl 15:00 i England, som da ble kl 16:00 her hjemme. Tippekupongen – Å forutsi et fotballresultat var mange nordmenns viktigste hobby – allerede få år etter krigen.

Tippekampen

– Tippekupongens liv fikk et aldri så lite oppsving i 1969, da valgt NRK å inngå et samarbeide med BBC, som den gang hadde alle rettigheter til alt som hadde med fotball å gjøre på ball-øya. Den aller første tippekampen ble vist på Norsk rikskringkasting 29. november 1969, kampen var mellom Wolverhampton- Sunderland 1-0, kommentator var Jarle Høyæter. Kampen ble kommentert i fra Oslo.

Noen år senere reiste like godt legenden Arne “ball” Scheie til England hver uke og kommenterte Tippekampen for NRK i mange år, til stor glede for et hav av nordmenn som elsket og fortsatt elsker engelsk fotball. Beviset på det er mer enn 40.000 norske medlemmer fra både Manchester United og Liverpool.

En rekke andre gode lag som ble vist mange ganger via den kjente Tippekampen, har lidenskapelige nordmenn på besøk gjennom hele sesongen. Leeds, Wolves, Chelsea, Nottingham, Tottenham, QPR, West Ham, Arsenal og Manchester City med flere,  har tusenvis av norske medlemmer.

Men å forutsi hvordan resultatet blir i kamp etter kamp er like vanskelig som å spå om været, ja betydelig verre faktisk.

12 rette

Bare tenk på hvor mange spillere som er involvert på hvert lag, om man legger de 12 kampene som spilles på den norske Tippekupongen hver fotballrunde-  lørdag, søndag og onsdag sammen. I 1999 startet nemlig Norsk Tipping opp med både midt-uke kupong og søndags-kupong, itillegg til den ordinære lørdags-kupongen som de fleste har kjent i en årrekke.

– Dommerens humør bør ikke påvirke et fotballresultat, men de er jo bare mennesker- ikke maskiner. Hvor lett er det å dømme helt riktig når denne stakkars mannen kanskje har utenom-sportslige-påvirkninger liggende i bakhodet? Kanskje kjæresten hans har funnet en annen osv. Ikke rart det er vanskelig å tippe 12 rette tippetegn.

Spillernes form, trenerens lag-uttak, medvind eller motvind, hjemme eller bortebane? Til og med hvilken farve det er på draktene lagene spiller i, har en direkte påvirkning på resultatet i følge mange statistikker fra fantastiske England. Å  forutsi sluttresultatet har så mange faktorer i seg så lett å tippe, det er det aldri.

Har du vunnet i tipping noen gang?

Foto:Wikipedia.org

Vargas

Pin It on Pinterest