Umoralsk reklame? Dårlig helse og død, om du ikke trener

En større reklamekampanje for en sportskjede i Norge har valgt å fokusere på folks helserisiko ved manglende trening. 

Reklame lages for å tiltrekke en kundegruppes oppmerksomhet. Det har denne sportskjeden utvilsomt klart. Ved å sette fokus på hvilke konsekvenser det kan få for de som ikke beveger seg legger de opp til at så mange som mulig kjøper deres produkter for å få bedre helse, leve lengre og økt livskvalitet.

De lærde strides naturligvis om dette er moralsk forkastelig eller folkeopplysning forkledd i reklamedrakt. Reklame handler som kjent om tre ting. Oppmerksomhet, salg og fortjeneste. Hvordan reklamen lages, presenteres og oppleves er de viktigste punktene for reklamebyrået.

Få ting er dyrere en god TV-reklame.

Når amerikanerne skal sende sin type fotballsending på TV, det såkalte Super-Bowl betaler de største annonsørene 4 millioner dollar for 30 sekunders TV-reklame. Og det er i tillegg verdt pengene.

Du husker helt sikkert flere reklamer du har sett en rekke ganger på TV. F.eks «Hva skjer a? Doffen har daua».

Mulig annonsørene av denne nye reklamekampanjen legger moralen til side og tenker at all reklame er god reklame. PR koster flesk, men får man masse gratis reklame  fordi den omtales i media og via sosiale medier, har annonsøren gjort noe riktig. Det betyr ikke at den er moralsk riktig for det. Tvert i mot.

– En klesskjede er godt kjent for å bruke ekstreme virkemiddel i bruk i sine kampanjer. Merke er Italias mest kjente og 6500 klesbutikker i 120 land. Suksessen kommer av provoserende markedsføring som går på politiske budskap, og det gikk så langt at de måtte trekke en kampanje pga protester.

Paven kysset pave kysset Egypts Ahmed el Tayyeb på munnen. Et sted går det en grense, men den enorme omsetningen til kleskjeden kommer av nettopp den usømmelige markedsføringen. All PR er god PR, er den kontroversiell nok, vil den bli omtalt, det gir med andre ord masse gratisreklame.

Den norske sportskjeden velger altså å skremme folk opp av sofaen, en genial idé, forkastelig, men smart.

  • Få sexy rumpe, og forebygg angst og depresjoner
  • Forebygg en for tidlig død, og øk fettforbrenning
  • Løp for livet, forebygg hjerte- og karsykdommer

Videre sier annonsøren at det er 30 om dagen som gjelder for alle. 30 om dagen er et helt nytt konsept hvor vi har plukket ut en serie kvalitetsprodukter som gjør det lettere for deg å være aktiv 30 MINUTTER om dagen, så er det helt opp til deg hvordan du velger å leve ditt liv.

Alt stemmer jo for så vidt. Det vil få konsekvenser for din helse om du ikke trener og spiser riktig, sitter du bare rolig uten noen form for aktivitet, vil du ihvertfall ikke få sexy rumpe.

Over alt hvor du ser i det moderne samfunnet finnes det forskjellig typer av reklame. Noen leser du og kanskje liker, men pga mengden legger du ikke engang merke til de fleste, de bare er der fordi det er blitt sånn i bybildet der du ferdes. Du kan ikke klikke innom fjernsynet ut å bli lasset ned med reklame du ikke ønsker. Noen betaler mye penger for å forsøke å påvirke deg.

Det er ikke sikkert du biter på reklamen, det er ikke sikkert du bryr deg nevneverdig heller, men de som laget denne kampanjen vet hva de driver med. Mange mennesker påvirkes av skremselspropaganda og bruker penger på det produktet som gir de sexy rumpe f.eks.

Er det ok å bruke alle triks i reklame?

 

Foto: Flickr/  camii.mondaca

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.