Berserk- Jarle Andhøy leter fortsatt etter svar

Jarle Andhøy er eventyreren som ville gjøre som sine helter Roald Amundsen og Fridtjof Nansen, å ta seg til polpunktet sjøveien. Antarktis er egentlig ikke et egnet sted for mennesker, iskaldt, ugjestmildt og livsfarlig, men det visste alle ombord i «Berserk».

Tre av besetningen på fem kom dessverre aldri hjem. Rosshavet i Antarktis ble sannsynligvis deres grav til evig tid.

Nå, tre år senere står kapteinen på skuta igjen med nesten like mange spørsmål, som den skjebnesvangre dagen nød-peilesenderen ble aktivert ombord i «Berserk». Det var 22. februar 2011.

Samuel Massie og Jarle Andhøy var på vei til Sydpolen med hjelp av motorkjøretøy, og noen stiller spørsmålene mange tenker seg. Hva hadde skjedd om Andhøy ble værende ombord når stormen kom, hva fikk de tre ombord til å forlate den stille lagunen «Berskerk» hadde som base?

Spørsmål man neppe vil få svar på, noen gang.

763645499

Jarle Andhøy har det best på havet, Norge trenger slike eventyrere som tør å leve ut drømmen, søke etter lykka i ulendt og farlig farvann. Ikke bare for spenningens skyld, men også for å vise andre at det mest lar seg gjøre, om man bare vil det nok, og planlegger riktig. Dessverre gikk det fryktelig galt den siste gangen, men alle fem ombord, var klar over farene en slik tur hadde.

Kritikken har prellet av sjømannen som vann på gåsa. Han lar seg ikke pelle på nesa av folks bedrevitenhet og kunnskapsløshet.

Det er for spesielt interesserte å reise til Sørishavet i en seilbåt, Jarle Andøy og hans «Wild Vikings» ville leve ut drømmen på havet, de ville forsøke å nå Sydpolen, de nådde fram til isen, men forsøket ble fatalt. Robert Skaanes, Tom Gisle Bellika og Leonard J. Banks kom aldri hjem.

– Heldigvis finnes det kunnskapsrike mennesker som spiller på lag med eventyrere som er villig til å risikere livet for eventyrets skyld. TVNorge sender endelig dokumentar-serien mange har ventet på i nesten tre år. «Jakten på Berserk» er en gripende beretning om to menn som vil ha svar på hva som skjedde med sine kompiser da stormen kom.

– Som forventet ble Jarle Andhøy dømt av Hålogaland lagmannsrett til å betale 45.000 kroner for å dra til Sørishavet får å lete etter «Berskerk», det savnede mannskapet og kanskje noe som kunne gi svar på gåten. Den famøse turen da seilskuta forsvant, var også en ulovlig reise ifølge myndighetene.

Jarle Andhøy tar med seg unge Samuel, Sergej Smirnov, Manuel Hernández og Busby Noble i jakten på svar om hva som skjedde i 2012, ca et år etter forliset, eller det de fleste tror er et forlis. De får lite eller ingen hjelp fra norske myndigheter, noe som bli behørig dokumentert i TV-serien.

1434664

Grafikk: TOM BYERMOEN/ Kilde: VG.no 

«Jakten på Berserk» ser du på TVNorge, med premiere torsdag 8. januar 2015. Anbefales!

Kilde: TVNorge

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.