Den døde gutten…

Vi har hørt om krig og tragedier i nyhetene hver dag så lenge vi kan huske. Vi tenker og sier kanskje: «Huff så trist, tenk på de stakkars barna.»

Men da et bilde av en død gutt blir publisert, verden over – ser det ut til å gjøre noe med så mange flere av oss. Det er direkte hjerteskjærende, og vi kan nesten ikke tro det vi ser.

Kjenner du deg igjen?

Vi har et bevis for rå og brutal ondskap. Krig er brutalt, også for de uskyldige.

Man må ikke være en forelder for å synes fryktelig synd på gutten som ligger død på strand i Tyrkia med ansiktet i sanda og hans nærmeste. Europas største tragedie siden 2. verdenskrig har fått et ansikt.

Aylan ble bare tre år gammel.

ta8c700d gutten på stranda

Foto: AP

Et sterkt bilde som har fått mange nasjoner til å ta grep for Syrias befolkning, flygninger som er så desperate etter frihet og trygghet – at de tar sjansen på å miste livet underveis. Aylans bror og mor druknet også på reisen mot et liv i frihet.

Europa i 2015 er i krise.

Verden har så langt gjorte alt for lite, for alt for mange. Bilde av lille Aylan fikk oss endelig til å reagere, men hvorfor? Fordi barna er vår alles framtid, de fortjener trygghet, ikke havet som sin grav.

Tusenvis av barn har mistet livet i Syria, eller på flukt fra det krigsherjede landet. Først nå, når bildet av en druknet treåring skylles i land på ei strand i Tyrkia, våkner verden.

Og det er ikke første gang et historisk sterkt bilde, forandrer verden. Det har skjedd en rekke ganger opp gjennom historien. Media er et kraftfullt verktøy, bilder kan si så mange ord.

Et dødt barn river i følelsene våre. Regjeringen gav 1 milliard ekstra. 1.000.000.000 kroner! Det burde ha vært mer, og det burde ha vært gitt for lenge siden. Årsaken eller den utløsende faktoren er sannsynligvis bildet av Aylan.

Ja. Det er riktig å bruke så sterke virkemidler for å få verden forøvrig til å åpne hjertet, åpne dører, åpne grensene og åpne sinnet for folk på flukt. Ingen kan forstå hvilke traumer det syriske folk har lidd under borgerkrigen siden den startet for mer enn 4 år siden.

Det hele startet med den arabiske våren, der flere av Midtøstens diktatorer måtte forlate sine troner. Den verste av dem alle, Syrias Bashar al-Assad, fortsatt sitter med makta, mens hans folk flykter for livet – med livet som innsats.

Man kan ikke tenke seg smerten ved å miste sitt eget barn, men vi kan håpe at Aylan og hans families død ikke var forgjeves. Og at det de syriske flyktningene endelig får den hjelpen og tryggheten de fortjener.

Ifølge FN, er mer enn 300.000 mennesker på flukt, nær 2500 mennesker er allerede druknet. I morgen vil flere barn som Aylan drukne på vei til frihet og trygghet.

 

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.