Enten det er på film eller av mangfoldet som finnes i litteraturens verden. Krim er blitt en tradisjon i mange norske hjem i påskehøytiden. En nødvendighet som er like selvfølgelig for mange, slik ribba er det på julaften.

Krim hører påsken til, men hvorfor?

– De lærde strides fortsatt, men de fleste har kommet fram til at det er rett og slett fordi man har bedre tid enn ellers akkurat i denne perioden. Bedre tid til å lese, det er flere dager fri, komprimert ned til en uke der det meste er stengt, man reiser til fjells, kjøper inn litt ekstra med god saker, nyter hverandres selskap og gjerne en god krim.

Sherlock Holmes og Dr. Watson er kjente skikkelser i fra kriminal-genren for mange nordmenn.

Både TV og aviser har for lenge siden kastet seg inn i påskekrimmens jungel. Britene lager vidunderlig spennende TV-serier på to til seks episoder, akkurat passe for å holde på spenningen oppe i en hel påskeuke. En bok tar det ofte litt lengre å lese, men man kan velge å lese krimbøker som har flere historier samlet i en perm.

Setter man det hele i et perspektiv, er det ganske så grotesk at noens tragiske død skal bli andres underholdning, men slik har det altså vært siden bøker ble en del av vår underholdningskultur.

Edgar Allan Poes «Mordene i Rue Morgue» i fra 1841, regnes som den aller første kriminalhistorie i bokform. Siden den gang har tusenvis av forfattere skrevet millioner av bøker, fiksjon eller tatt ut i fra virkelige hendelser; til lesernes store forlystelse, verden over.

Hva er så en god krim, og hva skal den inneholde for at du nekter å legge den i fra deg?

– Den bør åpenbart ha minst et drap, gjerne en agenda for politiet eller en etterforskere som skal løse gåten, men det aller viktigste for de aller fleste er spenningen. Hva som skjedde før drapet eller drapene, og hvem som gjorde det og hvorfor; bør være en rød tråd gjennom en god kriminal-fortelling.

Er drapet gjort med forsett, med gift eller på andre utspekulerte måter, er det med på å sette en spiss på historien. Få tenker på ofret, men på hvor spennende historien rundt dets død var. Stakkars jævel.

– Må innrømme at vi er veldig svake for Fredrikstads ubestridte Krim-konge, Jan-Erik Fjell (32). Han fikk «Bokhandlerprisen» i 2010 for boka «Tysteren» som den yngste noen gang. Det var også hans krim-debut. Senere har han skrevet videre på historien om overbetjent Anton Brekke i bøkene, «Skyggerom, «Hevneren» og «Rovdyret». Anbefalt lesning.

Påsken er ikke den samme uten god krim.

 

Vargas

Tags: Edgar Allan Poe, Jan-Erik Fjell, Krim, påske, Tysteren

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Verdens mest sexy Plus Size-modell er bare 21 år!

Å være en Plus Size-modell kan være så mangt, smellvakre Stefania Ferrario veier mindre enn en gjennomsnittskvinne i USA, men...

Andreas Lubitz- Mannen som sendte 149 mennesker i døden!

https://www.youtube.com/watch?v=MM1thbvBbKk First picture of #Germanwings pilot Andreas Lubitz http://t.co/SABk6Md8zy pic.twitter.com/8C7G82Q1sU — HuffPost UK (@HuffPostUK) March 26, 2015 I følge stadig...

Lukk