Du må gjerne se hva de som har greie på, sier om hva øl har å si til det måltid du skal velge drikke til. Men bestemme selv hva du liker – til hvert måltid. Du vil få gode tilbakemeldinger for maten; om også drikken passer til. 

Øl er som kjent mer enn bare en tørstedrikk. Kanskje verdens viktigste tilbehør til det perfekte måltid, foruten vann.

Opprinnelsen er gammel, faktisk fra tidenes morgen, eller ca 3000 år før Jesu fødsel, et eller annet sted i Iran eller der omkring. Og det er som kjent lenge siden. Takk til de som lyktes med det som vi kjenner i dag som en av de mest omtalte, diskuterte og elskede drikker siden.

Dessverre til skade og bedrøvelse for mange også, men slik er det med rus. Man må være forsiktig, vise måtehold og respekt for alkoholens lumske krefter.

Selvsagt går det helt fint å servere alkoholfri drikke til alle måltid og det bør man, spesielt på julaften når mindre barn skal feire årets viktigste dag. Men også resten av året.

 

IMG_1989 Foto: Vargas12.com

Mat og øl er som et perfekt tospann. Men man kan lett velge noe som ikke passer sammen også, nettopp fordi det finnes så mange forskjellige typer øl. Lyst, mørkt, kraftig, lett, med mye smak, lite smak, lite skum, mye fylde, lite alkohol, eller sort som i en Guinness.

Og en fat øl må ikke nødvendigvis smake likt over alt, det finnes tusenvis av forskjellig nyanser bare av dette ølet alene. Visste du forresten at øl kan være den perfekte ingrediens i et måltid også?

Om det er et gigant-bryggeri som produserer tusenvis av liter øl i døgnet, eller et mikrobryggeri som heller vil lage god kvalitet, men med begrenset kapasitet, øl til folket er deres mantra. I disse dager konsumeres det mer øl, enn noen gang ellers i årer. Julen er like mye ølets høytid som matens.

For at du skal lettere skal kunne velge riktig øl til riktig måltid, så setter vi opp noen punkter du kan bruke til hjelp. Men husk, du er din egen «chef,» det du liker å drikke til – det bruker eller serverer du. Punktum.

Dette er ment som en veiledning fra mat-fagfolk som viser stor respekt for andre fagfolk; verden over. Kombinasjonen mat og øl er ikke alltid enkel. Tenk smak og styrke.

  • Til pizza, pasta, snacks og småretter kan det passe best med lyst øl
  • Fisk, sushi og skalldyr, også her passer det best med en lysere øltype eller hveteøl, til rød fiks kan en mørk lager smake
  • Lyst kjøtt som fjørkre bør ha en mørkere type øl, som f.eks Blonde øl, mørk lager eller pils
  • Rødt kjøtt krever en mørkere type øl med mer smak og fylde, som en brown ale, eller en mørk lager.
  • Sterkt krydret mat fortjener god drikke og da kan det meste passe, men sørg for at det er kaldt. Pils, Ipa eller fatøl
  • Desserter er prikken over i-en i et perfekt måltid. Forsøk med en Stout, Bokkøl eller Porter

Uansett hva som serveres, det være seg forrett, middag, dessert og tilhørende drikke. Det er gjestene rundt bordet som er viktigst for et vellykket måltid. Som vert har du to ting å passe på; at gjestene får nok mat, og forsynt seg av alle retter og tilbehør, og at det finnes nok og riktig drikke.

Er det barn som skal oppleve måltidet, bør man alltid være ekstra oppmerksom med alkoholholdig servering. Gjerne begrense det til en flaske til maten.

Velbekomme og lykke til!

 

Vargas

Tags: barn, dessert, fagfolk, fisk, lyst kjøtt, Mat, Mikrobryggeri, mørkt kjøtt, måtehold, tospann, Vann, øl

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Sexlivet i 2016 – på tide å tenke på seg selv?

Du skal selvsagt selv sørge for at året som kommer blir i orgasmens tegn, du skal møte spennende mennesker med...

Priskrig gir rekordlav julemat! Dropp Sverige-turen!

Nå bør du være mer prisbevisst enn noen gang. Dagligvarekjedene sloss om hver eneste kunde, og hver eneste krone. Det...

Lukk