Skal du lykkes som forfatter – gå dine egne veier! I lille Norge finnes det en håndfull store forlag, og en håndfull mindre forlag. Men det finnes tusenvis av “eksperter” som forteller deg hvordan du ikke lykkes med ditt manus, som garantert ikke blir til noen bok.

Om du ikke hører på nettopp dem. Ikke hør på alle, hør på noen få.

Gode forfattere vokser ikke på trær, verken i Norge eller andre steder i verden. Allikevel publiseres det stadigvekk makkverk som ikke fortjener å være mellom to permer.

Du kjenner det igjen ikke sant? Gode forfatter skriver heller ikke like godt alltid, det er umulig. Men du bør søke deg bort fra topplistene, for å finne de virkelige skattene. Bøker som er skrevet, men ikke oppdaget. Ennå.

Stephen King og flere av de aller største ble refusert mer enn en gang med sine manus, det er en del av pakka, men kunsten er å ikke gi seg og å lære av egne feil.

Det dummeste du gjør med ditt manus, er å forsøke å kopiere alle andre. For å lykkes må du bruke din fantasi og indre kraft, hør gjerne på velmenende råd og konstruktiv kritikk, det gjør deg bedre.

Skal du lykkes som forfatter - gå dine egne veier!
Stephen King Foto: Wikipedia.org

Skal du lykkes som forfatter – gå dine egne veier!

Men ikke følg massene, velg din egen sti, bare på den måten blir du unik, og din bok noe helt annet – noe ingen andre er i nærheten av, og da nærmer du deg raskt å bli antatt av et eller kanskje flere forlag. Det er nemlig mulig.

– Pekefingeren kommer om du ikke er direkte i tale, husk verbene må være i riktig tid og ikke minst, skoa eller skoen, klokken eller klokka? Vet du hva? Det er faktisk helt opp til deg, ditt manus og din bok. Du kan blande språket på din måte, men gjør det så enkelt som mulig for deg selv og for leserne. Fortell din historie på din måte. Det er ditt manus. Din bok.

Skrivekunsten er ganske enkelt forfatteren og leseren i hver sin ende av blyanten. Så nær hverandre skal det være.

Jay R. Gould

Noen sier kanskje “datteren,” mens andre sier “datera.” Du kan i ditt manus – med loven i hånd og kreve å bli trodd, om du velger en miks.

Fordi de fleste sier da “kua” og ikke “kuen,” mange sier også “klokka” foran “klokken,” men “datteren” og “flasken” er ord man lett kan skrive i sitt manus, istedet for “dattera” og “flaska.”

Det er faktisk helt ok, å blande endingene i et og samme manus. Bare spør Stephen King (67), som har solgt mer enn 350 millioner bøker siden debutboka, grøsseren “Carrie” i 1973.

King skriver som kjent i generen krim, fantasy og grøssere. En mann med erfaring nok til at det er verdt å lytte til foran mange andre.

Mange går med en forfatterspire i magen, eller var det “maven?”

– Skal du lykkes, må du tåle å jobbe hardt og lenge, du bør tåle en rekke refusjoner, og du bør sette av lang nok tid til å komme helt i mål. Alt for mange gir seg for tidlig av ulike årsaker. Den vanligste er faktisk mangel på selvtillit og tro på egne ferdigheter og eget manus.

Hvordan kan du da vite hvor god du egentlig er, om du ikke avslutter manuset? Kanskje det faktisk er jævlig bra?

Dessverre kan ikke alle lykkes med å skrive bra nok til at det blir en bok – antatt, og utgitt av et forlag. Det er nettopp derfor det er f.eks bare ca. 3% av alle debutanter som får sitt manus akseptert hvert år, i lille Norge. Du bør selvsagt ikke gi opp drømmen om å gi ut bok av den grunn.

– Går du med drømmen om ferdigstille den store romanen, diktet, novellen eller et filmmanus, så er det faktisk helt opp til deg selv. Det er flinke folk der ute som kan hjelpe deg på glid, men ikke gjør som alle andre.

Følg drømmen, realisere verket, men gjør det på din unike måte. Gjør du ikke det, vil du for alltid bare være en av alle de andre, som ikke strakk helt til.

Du har det i deg, du må bare sette den ene bokstaven etter den andre lenge nok. Helt til manuset blir til en bok. Selvsagt visste du at en profesjonell forfatter – er en amatør som aldri gav opp?

Vargas

Pin It on Pinterest