Forfatterdrømmen – fra ide til roman. Nordmenn er blant de aller mest bok-elskende folkeslag i verden, men blant oss er det også mange skrivere. Heldigvis. Dessverre er det ikke alle skrivere som blir forfattere, men det betyr ikke at du kan bli en av de store skriverne. Har du skriveflammen, er du på god vei.

Estimated reading time: 6 minutter

Sophie Elise

Noen går med drømmen, men tør ikke fullføre, andre lykkes på førte forsøk og forblir forfatter på heltid.

Andre igjen er oppfordrer av noen som mener man bør skrive om seg selv av ulike årsaker. Som f.eks Bloggeren Sophie Elise Isachsen – med selvbiografien “Forbilde” som er trykket i 40.000 eksemplarer, fra forlaget Cappelen Damm. Et imponerende antall bøker for debutant å være.

Ære være, Sophie Elise for å lykkes. Gratulerer til deg. Forfatterdrømmen – fra ide til roman, du kan hvis du vil.

Du kan selvsagt også bli forfatter, du må bare sette mange nok bokstaver etter hverandre i et manus, så vips er det en roman til slutt. Fra idé tok bok er selvsagt mer enn bare ord. Du skal gi leserne en reise som de ønsker å fortsette på, fra start til slutt. Om det er skjønnlitterært, fagbøker, noveller, dikt eller barnebøker.

Fellesnevneren er at du må fenge leseren. Skriver du for andre enn deg selv, på godt og vondt, er sjansen stor for å mislykkes.

Krimroman

Du bør ha selvdisiplin, tålmodighet, masse mot, skrivelyst og være deg bevisst at det er forferdelig mye arbeide, å skrive ferdig en roman som blir publisert. Mer arbeide enn mange tror på forhånd.

En ting er å skrive en troverdig historie, men f.eks en krimroman skal ha både en troverdig hovedperson, et plott, en spennende avslutting, flyt og en troverdig historie, men også en uforutsigbar endring underveis.

En forfatter skriver ikke på grunn av sin nevrose, men til tross for den

Karen Horney

Forfatterdrømmen – fra ide til roman, er hardt arbeide fra start til slutt. Det er om å gjøre å ikke miste troen på den harde og lange veien. Mister du motet på egne ferdigheter, blir veien lengre og du kan ende med å ikke sluttføre prosjektet.

Å lytte til fagfolk og forfattere som har lykkes er utvilsomt et viktig punkt på veien til å faktisk bli forfatter selv.

Å lære noe av mesterne og de som etter flere år med slit, endelig har lykkes, og som sees på som anerkjente navn innen norsk litteratur, er noe du bør benytte deg av gjennom kurs og forelsninger.  Men du skal også unngå å høre for mye på for mange andre. Du skal skrive din bok, og slett ikke forsøke å kopiere andre skrivere.

Ditt verk

Da er du på feil sti. Lag din egne helter, dine egne personligheter og ditt eget lille verk. Bare på den måten blir du en selvstendig og troverdig forfatter. Sørg allikevel for at det er nettopp det du har nok av, når du begynner med første ord på første ark. Tid.

Skriver du litt hver dag, gjerne et par timer, så forsøk å holde deg til den tidslinjen, alltid. Da vil det før eller siden bli en god rutine.

Du må som sagt ha “skriveflammen” i deg for å kunne skrive. Du vil få problemer underveis, skrivesperre og en snikende tvil om at du ikke vil lykkes. Tusenvis av halvferdige manus ligger i lukkede skuffer og skap rundt om i de tusen hjem.

Trøste deg med at slik er det for de aller fleste skrivere. Også for godt etablerte forfattere med et titals romaner bak seg. Forskjellen på disse og skriverne med gjemte og glemte manus, er at de har nektet å gi opp. De har tørket tårene, krummet ryggen og skrevet manuset ferdig. Punktum!

Gode råd

Det kan du selvsagt også lykkes med, men da må du ikke gi deg når det begynner å butte i mot. Her er noen enkle råd for deg som er; eller skal inn i en skriveprosess snart. Helst i dag.

Enhver som har valget og ikke velger å ikke skrive er en tåpe

Joseph Conrad

  • Skaff deg “Skriveboka” av Merete Morken Andersen, les alt (ca 768 sider)
  • Bruk all den humor du har, stjel gjerne fra andre, bruk egne opplevelser
  • Ha alltid med en notisbok, bruk den flittig, noter ned ord, uttrykk og konvensjoner du hører
  • Skaff deg en god redaktør, send alltid manuset til språkvask og korrektur, betal det det koster (viktig)
  • Gjør dine personer spennende, levende og troverdig, husk tidsperiode, de eldes med tiden som i livet forøvrig
  • Husk å la sansene virke, show don’t tell, din tekst skal være som et isfjell, der du viser (forteller) bare 10% av handlingen
  • Kill your darlings, stryk alt som er overflødig, skjær til beinet og kutt ned alle uviktige personer og handling
  • Vokt deg for tvilen, slå av TV’n, slå av mobilen og ha selvdisiplin på sosiale medier, skriv hver dag, hold tidslinjen
  • Les masse, ikke nødvendigvis samme genre som du selv skriver, les all type litteratur, gå på kino, besøk venner, vær i naturen, reis masse
  • Gjør god research, uansett hvilken type bok du skriver, noen krever mer forhåndsstoff enn andre, krediter de som hjelper deg

Forfatterdrømmen

Å lykkes med å bli antatt av et profesjonelt forlag, tar tid. Forlagene selv får tusenvis av manus per år, og de anbefaler sine forfatterspirer til å ikke sende manuset til flere forlag samtidig. Drit i det. Send ditt manus til alle du mener kan bli interessert i ditt verk.

På den måten sparer du masse tid, men senk forhåpningene en smule. Ca 2% av debutantene blir antatt. Det er et lavt antall. Derfor bør du ikke la en refusjon slå bena under deg. Det er to ting du kan gjøre, etter å ha slikket dine sår. Forsøk igjen ved å bearbeide manuset, eller du kan betale det det koster – å gi ut boken selv på eget forlag. Mildred, en krimroman av Øyvind Teige er f.eks utgitt på Kolofon forlag. 

Ernest Hemingway

Er du allerede utgitt, men trenger god reklame, bruk Mildred.no du også. Det er gratis og helt uforpliktende. Tar du kontakt med forfatteren, sendes det ut informasjon, om hva din bok koster, tittel, hvor den kan kjøpes og litt om handlingen. Forfatterdrømmen – fra ide til roman kan være ditt livs utfordring, men også størst drøm. Alt du behøver å gjøre, er å ikke stoppe å skrive.

Du skal ikke pleie dine sår, du skal skrive ut fra dem

Ernest Hemingway

Ofte er det godt voksne mennesker med mye ‘bagasje’, som kanskje har opplevd å bli foreldre, og som har et ekteskap eller tre bak seg, som skriver de beste romanene. Men aldri en regel uten unntak, unge mennesker med god fantasi, med evnen til å gjøre god research og med vilje og kunnskap til å skrive troverdige historier – kan utvilsomt lykkes med å bli publisert av et forlag.

Det er tre ting du aldri må glemme for å lykkes. Det er rett å slett gleden ved å bare skrive, skrive og skrive. Et ord etter det andre.

Lykke til!

Øyvind Teige

for Vargas12.com

Pin It on Pinterest