Du som skal bli forfatter, men enda ikke skrevet ett eneste ord, bør vite litt på forhånd hva du går til. Mang en selverklært ekspert har kommet med tips, råd og vink for at nettopp du skal kunne lykkes.

Allikevel er det du og stort sett du alene som skal gjøre hele jobben. Sette ord foran ord, foran ord – helt til manuset er ferdig og du endelig kan sette et punktum. I mellomtiden, er det en ensom kamp mot klokka, mot forlaget, mot skrivesperre, mot språkvask, mot korrektur og mot familiemedlemmer som mer enn gjerne skulle sett mer av ditt blide åsyn.

Å skrive kan være et helvete, allikevel fortsetter du, fordi du har en flamme i deg som nekter å slukke.

Du vil skrive en roman som blåser leserne av banen, du vil leve av å skrive fordi du vet du har det i deg. Du vet det, men ingen andre. Ikke alle skal bli forfattere heller, enda de har aldri så lyst og gnisten ligger der og ulmer. Men hva vet du om det før du har forsøkt? Du må jo prøve, skulle bare mangle.

Du har til og med ditt litterære univers klart, med navn og slektstre over alle berørte, fra hovedperson (protagonisten) til hovedmotstanderen, (antagonsiten) for ikke å snakke om det vidunderlige plottet. Du har sent ditt manus i stor tro om at du skal få livsverket antatt, men forlaget sender ditt refuserte manus i retur. Du må bruke nye 6-8 uker på å bli vurdert på ny, hos et annet forlag denne gang. Noen forlag ser ikke den helt store økonomiske muligheten i ditt verk og avslår tilbudet ditt med å sende manuset i retur. Ikke bare det første, men kanskje også de tre neste gangene.

Hva faen gjør du da? Venter?

IMG_1980

 

Slik er det faktisk for de aller fleste skrivere i Norge. Er du debutant og blir antatt, er du én av veldig få. Kun 2-3% av ferske forfattere får nemlig sine manus godkjent og akseptert av forlaget. Det betyr åpenbart ikke at man kan leve av å skrive riktig ennå. Forlaget skal tjene penger de også. I underkant av 100 forfattere, har forfatterskap som levebrød her i landet. Mindre enn hundre – tenk på det neste gang du setter deg ned for å skrive.

Til tross for all denne motgangen og håpløsheten, bør du gi deg selv den sjansen. Hvordan kan du ellers vite om du er bra nok?

Stieg Larsson, den svenske forfatteren som blant annet skrev sine tre bøker om Lisbeth Salander, ble først refusert – før han endelig ble antatt og utgitt. Heldigvis for det. Avdøde Larsson er en av verdens mestselgende forfattere og trilogien “Millenium” er solgt i mer enn 100 millioner eksemplar til sammen. Tenk om forfatteren hadde gitt opp etter å ha blitt avvist første gang.

Uansett hvor tungt og vanskelig du ser for deg, å kunne gi ut din helt spesielle bok med din signatur og ditt navn utenpå, bør du forsøke. Men vit hva du går til. Da jeg skrev min krimroman “Mildred” valgte jeg å bruke mye tid på å gjøre de viktigste personene i boken synlig for meg selv, før jeg begynte å skrive. Det gjorde det lettere å tegne bilder med ord for leserne. Du behøver naturligvis hverken slektstre eller CV på dine helter og anti-helter i ditt manus, for å lykkes.

Her er enkle råd som kanskje kan få deg på glid, når du sitter der med tomme ark og skrivesperre:

  • Alle skrivere, uten unntak, har utfordringer underveis i prosessen. Stopper det opp så ta en pause, gå en tur, men skriv mer
  • Les andres verk, slå av TV’n og studerer heller hvordan andre forfattere gjør sine ting, du lærer underveis i egen prosess
  • Vokt deg for egne unnskyldninger, skal du skrive en roman, kan du ikke få tid til alt annet
  • Ha rikelig med selvdisiplin, skriv gjerne til faste tider, men ta pauser før du blir for sliten
  • Gjør det heller til en vane at du skriver litt hver dag, enn å skrive mye i bolker
  • Bruk saklig kritikk til din fordel, lytt til forfattere og skrivere, vis ydmykhet og vær raus. Det vinner du på i lengden
  • Skrivesperre finnes ikke. Det er bare en propp som må ut, den forsvinner om du fortsetter å skrive, skriv noe
  • Se på det å skrive skjønnlitterært – som å spise en elefant, du kan ikke gjøre alt på engang, men litt om gangen, en side pr dag er bedre enn ingen
  • Forsøk å ha mye selvtillit inn i skriveprosessen, si til deg selv at du er god, blant de aller beste faktisk og brukt det til din fordel
  • Vær din sterkeste kritiker, nøl ikke med å skjære til beinet når du skal redigere, all drit må vekk før du sender manus
  • Bry deg aldri om at noen kan bli støtt, sint, redd eller mislike noe av det du skriver. Aldri!

Til slutt, gir en av verdens beste forfattere, Stephen King, 22 tips til deg som ønsker å bli en god forfatter. Forsøk aldri å kopier andre skrivere, men la deg gjerne inspirere av alt du opplever når du leser. Bli din egen “Stephen King.”

Lykke til!

 

Øyvind Teige

Pin It on Pinterest