Høstferie – for hvem?

Til tross for sommertemperaturer over store deler av Norge, er det høst i Norge nå. Og mange går til høstferie om få dager. Det som tidligere var kjent som potet-ferie, da man hjalp til på gårder rundt om i landet, for å få poteten i hus. Nå kalt høstferie altså.

Hvem er den egentlig for? Lærerne? Ja, for de aller fleste elever går hjemme og dasser, kjeder seg, spiller data-spill, sover halve dagen og kan neppe reise noe sted. Foreldre, de aller fleste har jo ikke ferie på denne tiden. Med mindre man hadde en kortere sommerferie.

Man kan selvsagt jakte Pokemon-Go, men selv det kan bli kjedelig og ensformig i  lengden. Noen elever jobber i skoleferiene, men de aller fleste har fri. Hvorfor det?

022wavuwyjw3 Foto: Norsk folkemuseum

Ser man på pensum i barne- og ungdomsskolen, går de fleste elevene til ferie tidlig i juni. De må riktig nok møte opp på skolen for å unngå ugyldig fravær, men undervisning har de ikke. Lærerne gjør seg ferdig med det nødvendige i pensumet de skal igjennom i mai – ergo går elevene å gjør lite nytte for seg i store deler av skoleåret.

Ferie er vel og bra, men da bør den settes opp i perioder da barn og unge kan ha glede av det. Stryk potetferien, og gi heller elevene en lengre vinterferie. I Norge, bør det være unødvendig å bevege seg utendørs gjennom januar-måned og store deler av februar. Gi elevene fri. Man kan selvsagt fjerne noen uker i den lange sommerferien også. Satt på spissen.

‘De fleste går for lut og kaldt’ vann gjennom store deler av August. Det kan være både kjedelig og lite givende for de aller yngste som går på barneskolen. Skolefritidsordninger over hele landet, ikke alle, men noen har også stengt hele juli. Hva er poenget med det?

De fleste skoleelevene tilbringer hele- eller deler av høstferien hjemme. Unødvendig og meningsløst. Heldigvis er bøndene hjulpet med automatisering, når det kommer til å plukke potetene opp fra jorda. Norske skoleelever bør få noe matnyttig å gjøre, all den tid de er tvunget til å ha en eller flere skoleferier, når foreldrene er tvunget til å jobbe. De aller fleste arbeidstakere i Norge har ikke mer enn fem eller seks ukers ferie per år.

Bør vi avskaffe høstferien én gang for alle?

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.