Husk at det finnes flere typer juleribbe fra en rekke forskjellige leverandører. Familieribbe (midtribbe) og eller tynnribbe er mest vanlig. Det viktigste du gjør, den dagen du skal bruke ribba, ofte julaften – å beregne god tid. Juleribbe til julemiddagen? slik gjør du det!

Ja, for du visste at ribba kommer fra grisen? Og ikke fra kjøledisken på Rema eller KIWI? Selvsagt visste du det.

Svoren, er for mange den aller viktigste, og er den ikke knasende sprø, kan du kaste hele den forbanna grisen ut gjennom vinduet, jula er uansett ødelagt. For mange, er det nemlig viktig at svoren er perfekt. Og for å lykkes med det, bør du gjøre deg flid med å kryddere med salt og pepper, mye mer enn du tror. Rikelig med begge deler og gnu krydderet inn i kjøttet, gjerne et par dager før servering.

Les også: Rema eller KIWI – kjedene desperate etter din julehandel

Har du kjøpt en frossen ribbe, husk å tine denne i kjøleskapet et par dager før den skal i ovnen, ikke før. En sur ribbe er like ille som dårlig svor, julaften blir aldri den samme igjen. Planlegg innkjøpet til julebordet i god tid, for da vil du lykkes bedre med julemiddagen.

Noen velger å fylle stekebrettet med gulrøtter, hvitløk, epler, løk og flere typer grønnsaker for å få en rikere smak på kjøttet.

Juleribbe til julemiddagen? slik gjør du det!

Beregn ca 500 gram kjøtt per person når du handler inn ribba. Gode poteter trenger du også, velg kokefaste, og vær på vakt om du har kjøpt inn mandelpotet, de kan lett kokes i stykker og trenger kortere koketid enn andre typer. Dryss på med gressløk, om du har husket å skrelle potetene før servering.

Serverer du ribba med riktig tilbehør, hører en brunsaus med basis fra fettet som drypper fra ribba til. Du bør også ha julepølser, medisterkaker, rosenkål, rødkål og surkål, svisker og tyttebærsyltetøy til ribba. Riskrem med rød saus, karamellpudding eller iskrem til dessert er vanlig.

Les også: Sild og Akevitt – nydelig og enkelt!

Om du kjenner til at ikke alle av dine gjester liker ribbe, server skinkestek ved siden av. Eller kokt torsk, men ikke lag mer enn du må. Vær klar over at steketiden på ribba kommer an på tykkelsen, og ikke vekten. Derfor kan steketiden være 1,5 til 2 timer, enda kiloene kan være forskjellig.

Slik gjør du det med ribba:

Sett ovnen på 230 grader, legg ribba på en rist og svoren opp, legg aluminiumsfolie eller en liten talerken (opp ned) under ribba på et stekebrett med kanter. Hell ca 2-3 dl med vann i stekebrettet, dekk det hele til med aluminiumsfolie, viktig at denne er tett, da det er dampen som gjør at ribba skal få sprø svor. La den først stå i 45 minutter, midt i ovnen.

Deretter tar du av folien, justerer varmen ned til 200 grader, og lar ribba stå i 1,5 – 2 timer, alt etter hvor godt stekt du ønsker å ha ribba. I den siste halvtimen, kan du ta fra vesken ribben ligger over, og hell over med jevne mellom rom. Dette gjør kjøttet enda saftigere. Husk å la ribben hvile i minst 15 minutter, etter at den er tatt ut av ovnen. Du husket vel å beregne god tid?

Server godt øl og Akevitt til, alternativt godt alkoholfritt øl eller mineralvann, men begrense mengdene med alkohol, om det er barn rundt bordet. Spesielt julaften, som også er barnas dag.

Lager du ribben som beskrevet, vil du kunne servere et velykket resultat. Husk at maten er bare én viktig del av en vellykket fest, menneskene rundt bordet, er og blir det aller viktigste – uansett hva som serveres, julaften eller ellers i året.

Vel bekomme!

Vargas

Pin It on Pinterest