Når norske helter stiller til start, med ski på bena i internasjonale skirenn, står Norge stille. Ingen er mer populære enn norske helter, som vinner internasjonale skirenn.

Er det grunn til å tro at noen av heltene, slett ikke har rent mel i posen, men jukser seg til heltestatus? Er norske helter juksemakere? Vel, noe av den vellykkede suksess-fasaden ser ut til å slå sprekker. Martin Jonsrud Sundby (31) vant nesten alt forrige sesong, men ble tatt for å bruke for mye, eller for sterke astmamedisiner – med det resultat at han ble utestengt og fratatt alle medaljer og prispenger. Synd for Sundby, skammelig for Norge.

Norske medier, norske utøvere og mange blant det skiglade publikum er raske med å peke på andre, når noen blir tatt for juks. Bør vi se på egne utøvere og feie for egen dør, før vi skriker opp om hvor mye doping, fjusk og fanteri det er blant andre nasjoners utøvere? Mye tyder på det.

Skiforbundet mener de har skyld i at Martin Johnsrud Sundby er tatt i doping. Det er det ikke alle andre som er enige i. Det er og blir utøveren som skal vite hva som puttes i kroppen, det er utøveren som står på skiene, og det er utøveren som får straffen om prøvene viser dopingbruk. Slik må det åpenbart være.

Foreløpig, er det kun Jonsrud Sundby som er tatt for doping blant utøvere med det norske flagget på bryster i vinteridrett. Foreløpig … For det er det verdenscup- og Tour de Ski-vinneren er. Han har brutt regelverket, dommen er soleklar, han har brukt forbudte medisiner, eller har hatt for høye verdier av et dopingmiddel. Det er og blir juks. Enda det er grunn til å tro at løperen ikke har hatt fordeler av av det i skisporet. Det alene er av mindre betydning.

Blant Norges mest populære mennesker, er det ikke uten grunn at det nettopp er en skiløper på toppen.

Nordmenn elsker som sagt ekte helter, den aller mest populære, som har vunnet alt som vinnes kan, har også stor respekt blant folket. Etter seks OL-gull, vinner av Tour de Ski og tolv VM-gull, er Marit Bjørgen alles helt. Den største av dem alle. Hun er elsket av en hel nasjon etter en fantastisk skikarriere, heldigvis har hun adri blitt tatt for juks. Sannsynligvis fordi hun er ren.

Svenske sportsjournalister mener å vite at andre norske utøvere bruker ulovlige midler, og vil derfor utestenge samtlige norske langrennsløpere, både på herre- og kvinnesiden – i to år. Det er selvsagt en uttalelse som faller på sin egen urimelighet. Men, vi bør være litt på vakt. Og ikke tro at nordmenn som utøver en vinteridrett, der doping kan være til hjelp for å nå toppen, alltid og uten unntak er rene. Slik er ikke idretten satt sammen.

Enorme pengesummer venter vinnerne av de aller fleste turneringer og mesterskap.

Juks, som doping og andre nye prestasjonsfremmende midler, vil være endel av hverdagen hos mange utøvere, også i framtiden. Det være seg sommer- og vinteridrett. Så lenge det kan være en sjanse for å slippe unna dopingjegerne og bli både helt og styrtrik over natten.

Vinteren står for døren. Om 141 dager, nemlig 22. februar 2017, starter Ski-VM i Lathi. Da skal du legge på minne, at også norske skihelter, kan bli tatt for å bruke astmamedisiner de slett ikke trenger. La oss håpe det norske medisinske støtteapparatet, norske ledere og ikke minst – norske utøvere som skal representere Norge, ikke går på akkord med dopingreglene.

Ekte, norske skihelter bør først og fremst vinne i skisporet på de riktige premissene, med eller uten riktig mengde astmamedisiner. Nettopp slik vi er kjent for i Norge gjennom historien. Å være en stolt skinasjon – som fordømmer all form for løgn, svindel og dobbeltspill.

 

Vargas

Tags: astmamedisin, doping, juks, langrenn, Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby, Norge, OL, skinasjon, svindel, Tour de ski, VM Lathi 2017

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Farmen 2016 – Skurken allerede pekt ut …

Ifølge TV2, skal årets Farmen sesong være blant de mest kontroversielle på mange år. Årets riksklyse, som skal forøke å...

Discovery sender Championship!

Championship skal fra og med lørdag 1. oktober sendes på TV. Discovery, som eiere Eurosport, viser samtlige 107 kamper som...

Lukk