Lite penger? Aldri har nordmenn hatt bedre råd. Sliter du med privat-økonomien nå er det av to årsaker. Du bruker mer enn du burde, eller du tjener for lite i forhold til livsstil og gjeld. Dette kan du fikse på med noen enkle grep.

Har du fast inntekt nå, burde du ha hatt god økonomi. Faktisk den beste på lenge.

Faktum er at de lave boliglånsrentene vi har har hatt over svært lang tid; har gjort noen formuende eller gitt de fleste god råd. Dessverre kan det være et problem på lang sikt, fordi boliglånsrenten vil stige, en eller annen gang i framtiden. Garantert.

Utlånsrente

Bankenes utlånsrente er lav av flere årsaker, men den lave oljeprisen og liten etterspørsel etter olje på verdensmarkedet, er en medvirkende årsak, og at arbeidsledigheten fortsatt stiger – er med på holde renten lav. Lite penger? Aldri har nordmenn hatt bedre råd.

Det som på sikt kan gjøre at boliglånsrenten stiger – noe som gjør at vi får dyrere lån og mindre til overs, er det motsatte.

At oljeprisen stiger, verdensøkonomien får bedre pluss-tall og at flere av oss kommer ut i arbeide. Du har, uansett rentenivå, ansvaret for din privatøkonomi.

Lite penger?

De aller fleste nordmenn kan få kredittkort kastet etter seg, men kjenner ikke betingelse for beste bruk av disse. Tar du penger på kredittkort ut i minibank, koster det ofte mye i renter fra første krone. Noen velger å betale regningene med kreditt. Det kan sammenlignes med å pisse i buksa for å holde varmen.

Bruker du de beste kredittkortene og betaler i tide, er det meget gunstige betingelser og hele 50 dagers renterfritt bruk.

Lite penger? Aldri har nordmenn hatt bedre råd
Warren R.M. Stuart via Compfight

Forbrukslån

Snart blir du rikere enn på lenge, da kommer både feriepenger og skattepengene du har betalt inn for mye til staten‚ inn på din konto. Da bør du være smart å sette av litt ekstra til dagene som kommer, da du trenger litt ekstra.

Selvsagt bør du unne deg en ekstra is, et par turer i sommerferien og litt ekstra til barna. Men, det er nå du kan unngå å måtte ta opp dyre forbrukslån om vaskemaskinen eller bilen havarerer eller båtmotoren blir stjålet, ved å sette av litt ekstra.

Makter du i tillegg å være økonomisk i hverdagen – de dagene det er flest av tross alt i løpet av et kalenderår, takler du kanskje en økning i boliglånsrenta på et par prosent. Dessverre kan det være virkeligheten for de fleste av oss om ett år eller to.

Enkle grep

Til slutt legger vi til noen enkle grep som bør gi deg bedre råd, både på kort og lang sikt:

  • Betal regningene i tide, si opp de “godene” du egentlig ikke har bruk for
  • Betaler du for mye i strøm, konkurransen er tøff, sjekk ut og bruk termostat som senker forbruket når du ikke er hjemme
  • Har du riktige og gode nok betingelser i banken, her er det mye å spare, er du LO-medlem f.eks, bør du få gode betingelser
  • Trenger dere to biler i husholdningen, kunne det holdt med én?
  • Gjør store innkjøp etter handleliste, unngå bensinstasjon-mat og impulskjøp
  • Reis til Syden, USA eller på fjellet utenfor sesong, om mulig, da er flyreisene betydelig rimeligere
  • Nordmenn kaster mat for milliarder av kroner hvert år, gjør kloke innkjøp som hindrer deg i å kaste mat
  • Unngå å ha sparepengene i banken, men spar heller i fond med lav risiko
  • Fyller du drivstoff på bilen de dagene prisen er lavest, kan du spare mye penger over 12 måneder
  • Betal ned de dyreste lånene først, gjør en verdivurdering av boligen og slå sammen smålån for best mulig rente

Pengetrøbbel

Havner du i pengetrøbbel av en grunn er det en ting du aldri bør gjøre. Å lukke øynene for problemene og utfordringene som umiddelbart oppstår om du mister jobben eller opplever samlivsbrudd.

Ta kontakt med banken og dine kreditorer, de vil forsøke å forstå situasjonen og vil kunne hjelpe deg over kneika. De aller fleste finansinstitusjoner vil heller ha litt penger enn ingenting, dermed gi deg betalingsutsettelse, opp til ett år. Kanskje mer.

Har du barn i skolealder, gi de en sparebøsse ved neste anledning. Man er aldri for ung til å forstå hva god privatøkonomi har å si.

Vargas

Pin It on Pinterest