Manchester United – derfor er Louis van Gaal ferdig

Skal man drive en av verdens største fotballklubber, må man være villig til å bruke mye penger for å lykkes. Det er en del av den moderne klubbfotballen i det 21. århundre.

Manchester United har brukt uvirkelige 300 millioner pund på mindre enn tre sesonger, og ikke lykkes. Tvert i mot. Klubben er i fritt fall.

Det er den kort fortalte årsaken til Louis van Gaals fiasko som manager for en av de mest suksessrike klubbene de seneste 25 årene i Europa og ikke minst i England. Skotten David Moyes og nederlenderen van Gaal har brukt penger på spillere som ikke har tilført klubben noe som helst. Den samme klubben som under Sir Alex Ferguson var synonymt med seier på seier – trofé etter trofé, år etter år.

Det blåser som kjent på toppene.

Manchester Uniteds verdi er halvert etter Sir Alex eventyrlige suksess, og nå brenner det under van Gaals føtter. Det er ikke lenger snakk om at han må avskjediges, men heller når det vil skje. Eksperter nær klubben er overrasket over at det ikke allerede har skjedd. De samme ekspertene mener å vite at arvtageren sitter på et gjerde utenfor Old Trafford, klar til å ta over den krevende jobben. José Mourinho.

2969700730_9558800149.jpg

Louis van GaalCreative Commons License

Global Panorama via Compfight

https://www.youtube.com/watch?v=E43pHm3pLs0

La oss ta en titt på tragedien Louis van Gaal, som manager for Manchester United.

Det hele startet med tap i ligacupen med hele 0-4 mot lille MK Dons i august 2014. Og van Gaal gjorde klubbens dyreste kjøp ved å hente Angel Di Maria for 60 millioner pund fra Real Madrid, Ander Herrera fra Athletic Bilbao for 29 millioner pund og Luke Shaw fra Southampton for 27 millioner pund. Spillere som slett ikke har innfridd.

Argentineren ble like godt solgt til PSG sommeren etter, for 44 millioner pund. Di Maria kostet altså Manchester United mer enn 600 millioner kroner, for 27 kamper og en håndfull scoringer. Et kjøp som anses å være klubbens verste gjennom mange år.

I Januar 2015, møtte Louis van Gaal og hans utvalgte League Two-klubben Cambridge United. Maktet 0-0 hjemme, men maktet å slå tilbake i omkampen med seier 3-0.

I mars var derimot FA Cupen over for Manchester United, og der var den tidligere spissen Danny Welbeck som senket de røde djevlene på hjemmebane, for Arsenal. En spiller som van Gaal mente ikke holdt nivået slik han ønsket det i Manchester United.

Forrige sesong ebbet ut med elendig spill uten noen form for plan. Tap 0-1 for Chelsea, tap 0-3 for Everton og tap med 0-1 mot WBA. Nå var gode råd dyre, her måtte det handles, og sånn ble det.

Sommeren 2015 kjøpte Louis van Gaal Anthony Martial (19) fra Monaco for 36 millioner pund. Så langt har unggutten gjort respektable 7 mål for sin nye klubb, men kan ikke ansees som noen suksess, ennå. Inn kom også Bastian Schweinsteiger, Morgan Schneiderlin, Matteo Darmian og Memphis Depay. Totalpris kom på mer enn 100 millioner pund, sistnevnte kostet 25 millioner pund alene og kom fra PSV.

Før seriestart hadde den kontroversielle manageren sendt Hernández på dør, en spiller som senere ikke har gjort annet enn å bøtte inn mål i Bundesliga for Bayer Leverkusen.

Felipe Anderson (22), midtbanespiller fra Brasil, skal være klar for Manchester United i sommer. Han kommer fra Lazio og vil koste familien Glazer – som eier klubben, 47 millioner pund.

Spillere som ikke fikk fornyet tillit under van Gaal var nederlenderen Robin van Persie, Rafael, nevnte Hernández og midtstopperen Jonny Evans.

I oktober 2015 møtte Manchester United Arsenal, denne gang i serien. På The Emirates, og det stod 3-0 til hjemmelaget etter kun 20 minutter. Pressen kritiserte van Gaal for nok engang å velge feile, taktiske løsninger.

Samme måned var det Liga Cup oppgjør mot Middlesbrough. Tap etter ekstraomganger, på straffe. Kritikerne får vann på mølla. Ingen ser ut til å bry seg om at den tidligere så respekterte storklubben går på tryne, gang etter gang, kamp etter kamp.

Louis van Gaals spillere makter ikke skape sjanser, eller score mål. Og i desember 2015 spiller klubben sin sjette 0-0 kamp for sesongen, mot West Ham. Manchester United under den tidligere suksessrike nederlandske landslagssjefen blir kalt boring, boring United.

Nå har van Gaal kniven på strupen, og må ha seier mot tyske Wolfsburg i Champions League, men taper 3-2 sammenlagt, og blir trukket ut mot danske Midtjylland i Europa League. Overkommelig motstand tenker mange.

I desember taper Manchester United for både Norwich, Bournemouth og Stoke i Premier League. Louis van Gaal er grinete på pressen og føler seg dårlig behandlet. Han velger å forlate flere pressekonferanser i sinne.

I januar taper Manchester United 0-1 for Southampton, hjemme på Old Trafford. Laget blir buet av banen. En bane som fortsatt kalles «Theatre of Dreams«.

Så var det Europa League oppgjøret mot danske Midtjylland og vi skriver februar 2016. En klubb som ironisk nok ble etablert samme år som Ole Gunnar sendte Manchester United til himmels i Champions League-finalen og Sir Alex Ferguson og hans spillere tok The Treble. Tre trofeer i ,én og samme sesong. Seriemestre, FA Cup og Europas gjeveste trofe.

Det måtte gå som det gjorde. Midtjylland banket United 2-1.

I skrivende stund er det bare dager, ja kanskje timer til en ny manager erstatter Louis van Gaal. Manchester United møter nemlig League One-laget Shrewsbury i FA-Cupen , en vanskelig nok oppgave for et lag i fullstendig oppløsning. En kamp de trolig vinner, men som ikke en gang er en trøst, tatt denne sesongen i betraktning.

Ed Woodward og de andre lederne i styrerommet på Old Trafford virker handlingslammet. De har allerede vært for lojale mot manageren som er iferd med å ødelegge Sir Alex Ferguson ettermæle. En ny trener av internasjonalt format, kan ikke se at Mourinho nødvendigvis er den rette, burde ha kommet inn så snart fadesen i Champions League var et faktum. Klubben gjør seg nå etter manges mening til latter, ved å ikke avskjedige Louis van Gaal.

Man skal være forsiktig med å sparke noen som ligger nede, men nederlenderen visste hva han gikk til. Han visste at britiske journalister ville gasse seg i hans fiasko, om så ble, og det ble det. Louis van Gaal vet bedre enn noen andre at fotball på toppnivå i Europa handler om resultater og trofeer. Han tjener drøyt 2 millioner pund i ukelønn og kjenner gamet. Han vet selv innerst inne at han sitter på lånt tid nå.

Man kan godt diskutere pengebruken, men den kan på ingen måte forsvares. For årtes sesong i Premier League er beviset på at man slett ikke må kjøpe de antatt beste og dyreste spillerne på markedet. Leicester er beviset på det motsatte. Leicester kan vinne Premier League, på et budsjett latterlig lavere enn f.eks Manchester Uniteds. 

Også Arsenal og Tottenham kan være med å sloss helt til siste kamp om tittelen, alt er uviss hvem som vinner. Det som er helt sikkert, er at Manchester United har ny manager, sannsynligvis før vi skriver mai 2016.

Det blåser som sagt på toppene.

 

Vargas

3 thoughts on “Manchester United – derfor er Louis van Gaal ferdig

 1. forferdelig artikkel.
  1. memphis kostet 18 mill pund, ikke 25.
  2. van gaal tjener ikke 2 mill pund i uken.
  3. å vinne 2-1 er langt i fra å banke noen som helst. å vinne 5-1 derimot…
  4. det er ikke bekreftet fra noe hold at felipe anderson kommer til sommeren.
  5. du tar ikke opp skader som en del av vurderingen. du sier shaw ikke har vært noe suksesskjøp, uten å skrive at han hadde en god start på sesongen før han brakk foten.
  6. de gode resultatene nevner du heller ikke. 4 av 5 mulige seire mot liverpool. 4-2 over city, 3-0 over everton

  1. Hei Daniel

   Mulig jeg treffer såre punkt hos deg, som får deg til å komme med slik påstander.
   Alt som står skrevet er selvsagt riktig, så kan man synse så mye man vil, om Man U har hatt en dårlig sesong eller ikke.

   van Gaal tjener litt mer enn 2, mill pund i uk, og Menphis kostet £25, ifølge en rekke kilder.
   Feilipe Anderson kommer til sommeren, det skrives også flere steder, noe som gjør det verdt å nevne her.

   De gode resultatene du referer til, er en parentes sett sesongen under ett. Når man vet hva målsetningen før sesongen var, og
   hvor mye penger van Gaal har brukt i sin tid son sjef på Old Trafford.

   Daniel, du må venne deg til tanken, om at en annen manager, sannsynligvis José Mourinho kommer i juli.

   All din kritikk faller altså på sin egen urimelighet. Du får forsøke å ta det som en mann.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.