Russen drikker og puler på seg sykdom – er det verdt det? Fra slutten av april til 18. mai, så ille er det for mange at de rett og slett blir syke i lang tid etterpå. Er det virkelig verdt det?

«Å ta den så langt ut» at man ikke makter å gjennomføre eksamen på en skikkelig måte?

Selvsagt skal russen ha det gøy med likesinnede venner og venninner de har fulgt sammen i mange timer hver eneste skoledag i 13 år. Men det er som kjent stor forskjell på å barbere seg og å skjære av seg hele stasen. Man kan feste med måte, sove nok og drikke mindre enn å bli bevisstløs. Eller kan man kanskje ikke det som russ i 2016? Mye tyder på at mange russ vil svare nei på det spørsmålet.

Dessverre.

Som om russetiden ikke er fet nok, om man ikke drikker og puler nok. For det er dessverre for mange fortvilte foreldre, sex og alkohol det handler om for svært mange russ. Debatten har vært den samme i tjue år, og er garantert tilbake neste år på samme tid. Kanskje er det ok å drive det langt i tre uker, om man makter å møte hverdagen? Edru. Når festen er over. 18. mai.

Russen drikker og puler på seg sykdom – er det verdt det?
Russen drikker og puler på seg sykdom - er det verdt det?
Russen drikker og puler på seg sykdom - er det verdt det?
Russen drikker og puler på seg sykdom - er det verdt det?

Selvsagt er det forskjell på ungdom og russ på 19 år, i år som i fjor og neste år. Noen velger å feire en dag eller to, mens andre ikke er edru før etter 17. mai. Det er den gyldne middelvei vi ønsker å sette fokus på med dette innlegget. Å drikke på seg nerveproblemer har ingenting med russefeiring å gjøre.

Ikke gjør mer ut av det enn det du kan stå for. Ikke drikk mer enn du kan tåle og sørg for å få i deg deg nok mat underveis i feiringen. Gode råd som det kan være smart å lytte til allerede nå.

Si nei til sex når du ikke vil. Enten du er gutt eller jente. Bruk helst kondom hver gang for å unngå smitte.

En gjennomsnittsruss svir av et ukjent beløp på få uker, fest og alkohol er jo dyrt, men for hvem? Hvor mye av disse summene er det foreldrene som står for? Sannsynligvis mesteparten. Å være helt, morgen, kveld og natt krever sin pris. Men er det kanskje greit å smake på voksenlivet, ligge i sentrum i sin egen avføring, nypult og nedspydd?

Man skal jo tross alt videre på Høyskole eller Universitet. Etter endt russefeiring. Da må man jo ha levd litt, lissom. Eller?

For debatten om vidgående utdanning går fortsatt høylytt i Norge. Nettopp fordi mange ikke tar eksamen i slutten på mai alvorlig nok. Russefeiringen derimot. Koster mange flere hundre tusen kroner, for hva? Russebuss? Hva er vitsen?

Fordrukne ungdommer raver rundt mens de bedriver utagerende sex, applaudert av foreldre og media, ispedd et økende antall voldtekter, stimulert av passende musikk/tekster.

Arild Tjeldvoll

Mang en mor og far engster seg grå for sine håpefulle fra og med kommende helg, til og med 17. mai. Med god grunn må vi dessverre påstå. En ting er festing og puling, noe annet er alt russen ellers kan utsettes for. Bilulykker, voldtekt, hjernehinnebetennelse og virus. Heldigvis går det bra med de fleste, men med noen enkle forhåndsregler, kan man forebygge sykdom og lidelser. For det kan neppe være verdt det.

Hadde de fleste russ lært seg en dose god norsk folkeskikk i løpet av de 13 årene de gikk på skolen, ville russetiden ha vært roligere for alle parter. Man hadde i hvert fall unngått så mange unødvendige voldtekter. Som for hvert enkelt offer, er mer enn alvorlig nok.

Her er de 100 offisielle russeknutene for russen 2016.

Vargas

Tags: drikker, fyll, puler, Russ, Russ2016, russefeiring, sex, sykdom, voldtekt

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Mourinho henter svenske til Manchester United!

PSG and Sweden striker Zlatan Ibrahimović is in talks with Manchester United over a £600,000-a-week deal. (Source: Corriere dello Sport)...

Barna flytter ut – hva gjør foreldrene?

Dagen er kommet da siste pode har blitt voksen nok til å klare seg selv. Tilbake står en mor og...

Lukk