I Krim-trilogien «Millenium» av selveste Stieg Larsson, kommer det fram i bok nummer to «Jenta som lekte med ilden» at Erika Berger får det som hun vil. Hun er lykkelig gift med Greger Backman, men har også en elsker. Mikael Blomkvist. 

Etter noe dramatikk, får sjefsredaktøren i magasinet Millenium det som hun vil. Begge deler. Beholder ekteskapet og sin elsker.

Først, ifølge forfatteren, et trekant forhold som holdes hemmelig for Erika Bergers ektemann, men som blir oppdaget. Greger Backman, som elsker sin kone vil ikke skilles av den grunn, men vil ta opp kampen mot beileren, om det er ekteskapet hans Blomkvist er ute etter; noe det helt tydelig slett ikke er. Kun et begjær etter å elske sin elskerinne Erika. Noe Backman aksepterer.

Erika og Mikael er venner, elskere og kollegaer i magasinet Millenium som de to driver sammen.

Greger Backman, møter Mikael Blomkvist og liker ham umiddelbart. Siden det framgår av samtaler dem i mellom, er det kjødets lyst og en brennende kjærlighet mellom to middelaldrende mennesker, og ikke et ønske om sabotere noe som helst mellom ektefellene Berger og Backman. Blir det som Erika Berger vil.

Mikael-Blomkvist-and-Lisbeth-Salander

erika-berger-lena-endra-og-mikael-blomkvist-michael-nyqvist-i-menn-som-hater-kvinner Erika Berger og hennes elsker Mikael Blomkvist

En av mange intriger, uskyldig kanskje, men også svært aktuell. Opprivende for den som blir rammet. Da som nå. I litteraturen og i det virkelige liv. Fantasi og virkelighet går stadig oftere hånd i hånd for oss, ikke sant?

Stieg Larsson var utvilsomt forut for sin tid,  da han begynte å skrive denne trilogien  i 2004, som senere også ble filmatisert – der Lisbeth Salander i Noomi Rapace skikkelse, spiller hovedrollen gjennom alle tre filmene. Mikael Blomkvist ble spilt av Michael Nyqvist. Her ble Erika Berger spilt av velkjente Lena Endre, som er høyaktuell som Eva Hansteen i «Frikjent II

Sex utenom ekteskapet hører kanskje mer til i kunsten gjennom god og spennende litteratur og film. Men vi vet at virkeligheten ofte overgår menneskers fantasi. Det er ingen begrensninger om hva vi er villig til å gjøre for kjærligheten, mot sviket eller for et dødelig begjær. Heldigvis fantes det magikere som forfatteren Stieg Larsson, som skapte Lisbeth Salander i sitt bilde gjennom bøkene sine. Ispedd denne lille intrigen hvor en ektemann deler sin kone med hennes elsker – bare han får beholde henne som sin kone.

Et unikt tilfelle? Neppe. Til det er det hastige samfunnet og den moderne verden i det 21. århundre for komplekst, for egosentrisk og seksualisert til. Vi fornekter det faktum at ekteskapet skal vare livet ut med én og samme partner. Monogamiet står for fall.

Vi holder sannsynligvis ikke ut med det samme tryne i flere år, uten å kunne forlyste oss i verden der ute. Utroskap er som kjent ikke noe nytt fenomen. Å ha et åpen forhold, der man har partnere eller elskere på hver sin kant er kanskje ikke nytt, men fortsatt tabubelagt.

Bestemor og bestefar, og oldeforeldre ja. Utroskap var, og er nok noe fremmed for dem. De vet ikke så mye om noe annet enn hverandre heller, enda det utvilsomt finnes unntak også her. Men dine foreldre er nok allerede inne på tanken, om de ikke allerede har en elsker hver. Det kommer også du til å ha, når tiden er moden.

Polyamori, altså, de som har flere åpne kjærlighetsforhold samtidig, der også en ektefelle kan være involvert, blir stadig flere. Og ikke minst er det en akseptert levemåte i flere europeiske land, blant annet i Nederland og Danmark. I Norge er en gruppe etablert, men vi er restriktive og konservative når det kommer til å revurdere ektepakten her i landet. Men se ikke bort fra, om noen tiår, står det tre framfor presten og sier: «Ja takk – begge deler.»

Nettopp slik Erika Berger gjorde i boken du bør lese.

 

Vargas

Tags: Elsker, Erika Berger, Greger Backman, Jenta som lekte med ilden, Lisbeth Salander, Millenium, Stieg Larsson, utroskap

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kjæresten skal sove over …

Som foreldre til tenåringer, vil man svare og gi råd etter beste evne. Ofte uten å tenke over egne erfaringer,...

Wolves har sparket manager Walter Zenga!

Lokalavisen Express & Star, har ubekreftede meldinger om at Fosun Group har terminert kontrakten med den italienske manageren. Den portugiske...

Lukk