Sild og Akevitt – enkelt og nydelig

En tur til tigerstaden endte, litt tilfeldig, på en bitteliten restaurant som serverte hundrevis av typer med forskjellig Akevitt, (jeg drakk bare to) men framfor alt, – nydelige smørbrød. Vi, min klippe og  jeg, valgte hvert vårt smørbrød, en lunsj i juli, og har ennå ikke glemt det. 

Les også: Pasta Bolognese – verdens beste!

En måned før jul, skal vi endelig smake det samme igjen, nå for eget håndlag, på eget kjøkken. Kopiert fra Oslos deiligste lille perle. Man skal forsøke å smake ting man ikke har smakt før, nettopp for å utvide horisonten noe. Da kan man oppleve magiske øyeblikk, slik vi gjorde i sommer.

Vi har allerede lagt planer for neste besøk.

Kudos til restaurantnæringen i hovedstaden som har fått et løft de siste årene. Fortsatt er det endel useriøse som ødelegger for de seriøse, men gjennomsnittet har blitt veldig bra. Fiskerestauranten «Fiskeriet«, også den ved på Youngstorget, hadde nydelig fiskeretter.

En rekke mikrobryggerier har ikke bare fantastisk øl, men har også førsteklasses mat. Reis litt utenfor Kar Johans gate, til f.eks Grünerløkka,  Frogner, Majorstua og Sandvika. Les deg opp på mat-guider og forsøk deg fram. Vi kom ikke lenger enn til Youngstorget og en tur til Grünerløkka denne gang.

o

 

Ingrediensene på mitt smørbrød med det perfekte navnet «Akevittsild» er slett ingen hemmelighet, vanlige råvarer mange spiser til daglig – hver for seg men, for min del, første gang sammen, på en skive rugbrød. Sild, ruccola-salat, rødløk, kapers, lettrømme, en rå eggeplomme og litt dill. Ingen magi, bare et helt fantastisk smørbrød, og så enkelt at enhver kan servere det, når som helst. Sammen med et glass Bergen Akevitt, ville man bestille det samme én gang til, hadde det ikke vært for at magen sa fra, at dette var mer en nok for å bli mett.

Klippen elsker poteter i alle fasonger, og valgte derfor noe så enkelt som egg & bacon, urte-stekte poteter, stekt tomat og hvitløksdressing m/ grovt brød og smør. Enklere blir det ikke, og klippen stønnet av velvære. Billig var det også. I hvert fall maten. Alkohol har aldri vært og vil neppe bli billig i Norge.

Noen har selvsagt allerede skjønt hvor jeg vil og har vært, og som sikkert har besøkt stedet mang en gang selv. En turistmagnet, men som har en meny som er så enkel og for-seg-gjort, at hvermannsen kan spise der flere ganger i uken. Selvsagt har stedet solide burgere på menyen også, om du ikke liker sild.

Elgburger, Lofotburger og Skipperburger med tilhørende og passende tilbehør, i størrelse 250g, du blir mer enn mett. Øl passer bedre til burgeren, helt åpenbart enn akevitt.

Bare det å kunne få Hvalerpils på tapp, er jo verdt et besøk alene. Besøk Fyret Mat & Drikke, neste gang du er i Oslo Sentrum, på Youngstorget, du vil få en matopplevelse, det tar tid før du glemmer. Husk å spørre etter en Akevitt som passer ditt måltid, om du liker det stramme brennevinet med karve-nyanse. Det er det ikke alle som gjør, men til sild på rugbrød, var det uforglemmelig.

Du ble sulten og fysen på noe digg, ikke sant? Forsøk deg på en «Akevittsild» neste gang du har gjester med nese for slikt. Anbefales!

 

Vargas

5 thoughts on “Sild og Akevitt – enkelt og nydelig

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.