Vinteren nekter å slippe taket – kulden tar liv

For de aller fleste nordmenn har januar vært kald og snørik. Nå ser det ut til at kulda kommer tilbake, etter at det har vært mildt i mer enn et helt døgn. På sentrale Østlandet har det snødd gjennom store deler av helga. 

Minus gradene vil øke fra hver dag som går, hele uka igjennom, med 18-20 minus grader søndag 17. januar.

For de neste ti dagene skal temperaturen synke og komme helt ned mot minus 20 innen en uke, over hele Sør-Norge. Da bør du sjekke om du har alt du trenger før kulda setter inn for fult. Mindre nedbør, men allerede mye snø gir mange barn en etterlengtet periode med leke- og ake muligheter.

En dos pasos :: In two steps :: En deux étapes ::: 20150222 3035

Oiluj Samall Zeid via Compfight

Skier

Ulf Bodin via Compfight

Snow and waterCreative Commons License

Tambako The Jaguar via Compfight

Svært vanskelige kjøreforhold i store deler av landet, gjør at du bør beregne lengre tid enn normalt, om du skal ut i trafikken de nærmeste dagene. Sørg for å ha gode dekk og nok drivstoff om du skal over fjellet. Du kan måtte oppleve å bli værfast, om det ikke lar seg gjøre å kjøre i kolonne. Ta med pledd og mat om du ikke er sikker på å nå fram.

Pent og kalt vær er ikke farlig, det er uforsiktige mennesker med mangel på respekt for naturkreftene som er en trussel.

Dessverre er det noen som tar sjansen på å begi seg ut på tur, med for dårlig utstyr. Et par frøs til døde etter å blitt overrasket av snøstorm på Voss midt i desember. Sannsynligvis har de to forsøkt å nå en hytte på ski, men valgt å snu pga det dårlige været. De ble funnet omkommet, få kilometer fra mannens familiehytte.

Opplever man naturkreftene på fjellet, glemmer man det aldri, om man kommer fra det i live.

Selv om det ikke er mange minusgradene, kan kraftig vind gjøre det livsfarlig å ikke søke ly i tide. Det kan være skjebnesvangert å ferdes i naturen i Norge på vinteren, om man ikke tar de nødvendige forhåndsregler, noe de fleste vet. Allikevel er det altså noen som dør i fjellet, nesten hver eneste år.

Vis respekt for kulda, fjellet og vinteren. Ikke legg ut på tur uten å være godt nok forberedt og sjekke vind og værforhold, der du er og dit du skal. Havner du i uværet på fjellet i vinter, uten muligheter for å søke ly eller riktig utstyr, vil du dø i løpet av kort tid. Garantert.

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.