17. mai – terrorfrykt rammer feiringen

Med bakgrunn fra økt terrorfare rundt om i mange store byer i Europa, er det mang en bekymret mor og far som teller på knappene, om de skal holde barna unna barnetoget 17. mai.

Er det riktige å være føre-var, ved å kanskje gi barna fornyet frykt og tanker om terroren, ved å ikke delta i Norges nasjonaldag?

Vi har feiret grunnlovsdagen siden 1947 i dette landet, å vike unna, sitte hjemme eller holde seg på hytta i frykt av terroren skal ramme på ny – da er det 1-0 til terroristene. Minst!

Les gjerne: Skremmer terroren deg fra å reise?

Blir det feil å være for naiv og tro at mennesker med onde hensikter, skåner Norge for sine terrorplaner, fordi vi kler oss i bunad, vifter med flagg og spiser mye is, på vår egen festdag?

Bør vi ikke heller vise at vi står samlet, i kampen mot terror og skremselspropaganda?

 Barnetoget 17. mai foran slottet i Oslo Foto: Wikipedia.org

Eller skal man se tilbake på alle de uvirkelige hendelsene, som har rammet både Stockholm, Berlin, Nice og London, der det er nettopp sivile som har blitt hardest rammet – som et aktuelt scenario i norske byer, som er pyntet til fest og jubelbrus for feiringen, av årets viktigste dag?

17.mai-komiteen i Bergen, går så langt som å forby større og tunge kjøretøy i bilkortesjen og i prosesjonen, sannsynligvis på oppfordring av politiet. Det skal settes inn ekstratiltak i hovedstaden også, der flere gater skal stenges av gjennom 17. mai feiringen, i forbindelse med avviklingen av barnetoget.

Den norske feiringen er i dag sterkt preget av tradisjoner og markerer Norge som en selvstendig rettsstat med demokratiske rettigheter for alle, der slottet, Kongehuset og de norske fargene – alltid har stått sentralt. Nettopp av den grunn, er det «noen» som gjerne ønsker å ramme oss, verst mulig.

Politiet påstår og ha kontroll.

Likevel skal mange i politiet bevæpnes, for aller første gang på en dag som skal være en markering for da Norge ble en selvstendig og stolt nasjon. Et paradoks at noen, i frykt for at noen skal bruke «voldsomme virkemidler» velger å ikke delta, for å ta fra oss demokratiet og friheten vi feier, på nettopp denne dagen.

Ekspertene maner til forsiktighet, at man skal bruke alle sanser uten å lage oppstandelse. Man bør, for barnas skyld, bruke sentrum, bruke byen, gå i tog og kose seg etter beste evne på 17. mai.

Er du bekymret for at Norge kan bli rammet på en dag der det er mye mer mennesker i bybildet enn ellers i året, og særlig der barna har en viktig rolle? Tror du det er sannsynlig at det utenkelige kan skje?

Terror i Norge, i Oslo, Bergen eller Trondheim, eller et annet folkerikt sted, på selveste grunnlovsdagen?

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.