5 bøker du vil huske – anbefales!

Sommer er for mange fritid og lesetid. Enten det er på hytta, på stranda, i teltet, på hotellrommet eller i hagen hjemme. Ferie betyr tid til å gjøre hva man vil.

Som forfatter har jeg alltid noen bøker på nattbordet, på spisebordet, arbeidsbordet, ja til og med på kjøkkenet. Om sommeren, setter jeg også tid til å lese bøker på nytt, av de som har brent seg fast i minnet som det aller beste.

Her får du fem boktips i varierte genre om du ikke kommer på hva du ønsker å lese selv.

  • Havets Katedral av Ildefonso Falcones, om katedralen St Maria del Mar som bygges i Barcelona på 1300, om hvor lite et menneskeliv var verdt, om kjærlighet og svik og om sykdom og ondskap.
  • Bienes Historie av Maja Lunde, om tre forskjellige skjebner, der biene er den røde tråden. En historie i fortid, nåtid og framtid. Magisk og uforglemmelig. Blå er forfatterens neste bok, den gleder mange seg til.
  • Alt Lyset vi ikke ser av Anthony Doerr, om den blinde jenta Marie-Laure, som opplever krigens dager, men også her en tykk roman som tar oss med i årene før 2. verdens krig, så til dramatiske krigsdager i 1944 og en epoke fram til vår tid. Fortryllende skrevet.
  • Arv og Miljø av Vigdis Hjorth, ble tildelt Bokhandlerprisen for denne romanen, skrevet på sedvanlig Hjorth-vis, med fynd, klem, innlevelse og en ekthet bare en stor kunstner kan makte. En bok du vil huske lenge, om alvorlige tema som overgrep, om tette familiebånd og om den grådighet som kan ramme den beste familie, når arv er tema.
  • Jeg lar deg gå av Clair Macintosh, om mammaen Jenna Gray, som opplever enhver forelders største mareritt. Femåringen drar seg fri fra hånden hennes og løper ut i gaten og blir truffet. Sjåføren, som hun ikke får øye på, får panikk og stikker av. En krim du vil lese igjen og igjen, overraskelsene står i kø og du ser deg over skulderen neste gang du går på stranden …

Bøker er for mange skatter mellom permer som man setter pris på gjennom livet. Bøker er heldigvis kommet for å bli i den form vi kjenner de best, og vi nordmenn leser mer enn de aller fleste, mye på grunn av god tilgang til den litteraturen som selges, via de forskjellig kjedene.

Dessverre er det topp-forfatterne som alltid blir promotert og satt øverst og fremst i hyllene fordi de selger bredest og best. Bokbransjen er mer kynisk enn tidligere, påstår flere vi har vært i kontakt med. Fortjenesten for hver enkelt bok, slites mellom forlag, kjede/butikk og forfatter, der forfatteren får betydelig mindre av salget enn det mange tror.

Gjør deg selv en tjeneste og plukk lengre ned i bunken av bøker skrevet av forfattere du ikke har hørt om, og du kan oppleve å få deg en positiv overraskelse.

God lese-sommer!

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.