Allerede blakk i sommer? Les!

Om feriepengene er brukt opp og budsjettet sprengt, er gode råd dyre. Det er nemlig ikke bare enkelt å sitte bakfull og jævlig på et hotell i Italia, eller på en campingplass i Sverige og være blakk.

For å komme deg hjem, med æren i behold – logger du inn i nettbanken, går til lån> og deretter til > boliglån > avdragsfrie måneder. Huk av for f.eks fire eller seks måneder. Du kan også øke nedbetalingstiden på boliglånet, for å få mindre avdrag per måned å betale.

Lest? Prøv en annerledes sommerferie

Aller mest penger sparer du ved å ta en ny verdivurdering på boligen din. Den har sannsynligvis økt i verdi det de siste årene, uansett hvor du måtte bo i landet. Banken blir fornøyd og setter ned din boliglånsrente, med et slikt verdipapir pga den økte sikkerheten for boliglånet.

 

For å berge resten av sommerferien, kan du bruke kredittkortet ditt å betale for oppholdet. Spesielt smart kan dette være, om du har 45-50 dagers kreditt, da kommer du deg hjem og får orden på økonomien – uten å skjemme deg ut.

Husk at din privatøkonomi er ditt ansvar alene. Har du ikke orden i sakene og bruker mer enn du bør, vil du kunne få så store problemer at du ikke kommer ut av det. Da kan både bolig og forhold være i fare. En situasjon som i verste fall kan bli livstruende.

Lest? Sommer! Tid for å spare penger?

Noen nordmenn har bedre råd enn på lenge fordi en langvarig lav boliglånsrente gir rekordlave avdrag til banken. Det noen gjør feil, er å bruke opp den bufferen man kunne ha satt til side, til dyrere dager i framtiden. På helt andre ting enn å betale ned på lån.

Selvsagt finnes det langt mer spennende ting å bruke penger på enn å gi de til banken. Men den lave renten, kunne ha gitt veldig mange en mulighet til å legge penger på buffer. Betale mer enn nødvendig på boliglånet, eller betalt ned på annen gjeld.

Renten på lån i Norge har aldri vært lavere enn den er nå. Dine lån er derfor også billigere enn noen gang. Vel, det kommer an på banken du låner penger av. Er du smart, sjekker du tilbudene hos de forskjellige bankene for å få et så godt tilbud som mulig. Det er nemlig store forskjeller.

En verdivurdering er billetten til en lavere rente, og en bedre og sikrere økonomi for deg. Nå når rentene er rundt 1 – 2% for mange lånekunder, er det smart å betale ned så mye man kan på lånet. Før eller siden, en eller annen gang i framtiden, vil renta stige, og da kan den stige raskt.

Hvor mye klarer du å betale på ditt lån? Klarer du 3% eller kanskje 5% renteøkning?

Vargas

2 thoughts on “Allerede blakk i sommer? Les!

 1. Jeg er enig i mye av det står her, men hvis du f.eks har et boliglån på under 70% av markedsverdien, er det etter mitt syn dumt å bruke pengene på å nedbetale lånet. Med renter på ca.2,5 % er langt bedre å kun betale rentene. Bruk heller pengene som skulle vært brukt til avbetaling å sett i et indexfond. Ventet avkastning er minst 15%. Et annet alternativ er å låne mer å investere i bolig nummer 2 som kan brukes til utleie. De som har gjort dette de siste 10 årene har kommet langt bedre ut av det økonomisk en de som har satset alt å nedbetale huslånet.

  1. Hei Per!

   Godt poeng!

   Mitt poeng rundt boliglånet var at det i en gitt situasjon, kan være smart å betale bare renter, og slippe
   å betale avdrag, for å komme over kneika, om man var tilnærmet blakk. F.eks noen uker i sommer. Absolutt en god idé og investere i bolig nummer to, men det er noe de færreste gjør. Fond derimot, er en populær måte å spare på hos mange.

   Takk for kloke ord!

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.