Jul i oktober?

Det er ikke mer enn 45 dager siden skolene tok til igjen, med et nytt semester – etter sommerferien, og julemarsipan og julebrus er allerede på plass i butikkhyllene. Hva synes du om det?

Sorry, there are no polls available at the moment.

Norske juleartikler diskuteres hver eneste høst i dette landet. Og det er langt flere som irriterer seg over jule-emballerte Sosisser og rødkål, julebrus med julemotiv på, og melkekartonger med julenisse i oktober, enn de som finner julestemningen, midt på høsten. Er det ikke grusomt?

Jo, for vi har det så bra i dette landet at vi ikke har så mye mer enn for bratte fartsdumper, for tidlige julevarer i forretningene og dyr bensin og irritere oss over. I hvert fall ikke så mye. Vi har nok penger, et fantastisk helsevesen, vi blir ca 80 år og ser ikke ut til å bli fornøyd med noe som helst. Været er vi også gode på å klage over også. Særlig gjennom høsten kanskje.

Men for å være helt ærlig, dette med julevarer i oktober – handler bare om penger, og større omsetning for de styrtrike eierne av de få kjedene vi har i dette landet. Kan irritere noe og enhver.

Familien Reitan og Rema 1000 eier ca 23,7%. Norgesgruppen eier 43,2% der butikkene Meny, KIWI, Spar, Joker – med fler inngår.  COOP har ca 29,2% av markedet, og Bunnpris fra barteland har ca 3,9% av den totale omsetningen i Norge. Alle disse vil åpenbart tjene mer penger for hver time som går, året gjennom. Det er utvilsomt hovedbeskjeftigelsen til kjedene, å bli rikere og større enn konkurrentene. Konkurranse er sunt, og slik har det alltid vært.

Men handelstanden ser ut til å øke både jul- og påskesortimentet til mange måneder utenfor den faktiske sesongen. Det blir veldig feil.

En handelslekkasje til Sverige på mer enn 15 milliarder kroner, snakkes det ikke så høyt om, hverken fra kjedene eller politikerene. Gjett om det viskes på de respektive kjede-kontorene. Tobakk, kjøtt og alkohol består av en vesentlig del av det Ola og Kari Nordmann drar med seg over grensene fra Sverige, og avgiftene skal ned hos naboene og sannsynligvis opp her hjemme. Noe som gjør forskjellene enda større på sikt.

Svenskene er neppe det spor bedre, hva julevarer i oktober angår. Det er heller ikke poenget, vi får feie for egen dør så får svenskene ta i mot nordmenn som er prisbevisste nok. Poenget er at rikingene som selger maten vår, gjerne ville ha solgt julevarer i mai om de fikk lov – for det er det handler om. Økt omsetning og å vinne priskrigen.

Om man skulle tatt seg tid til å spørre den jevne nordmann, om når det passet seg, for julestemningens skyld – når skulle man ha funnet juleprodukter som pepperkaker og juleribbe i butikkene?

4. oktober, vil neppe være svaret.

 

Vargas

6 thoughts on “Jul i oktober?

 1. Når desember kommer har jeg alt som har med jul å gjøre langt oppi vrangstrupen, så jeg har derfor sluttet å feire jul. Det er utrolig befriende å slippe det vanvittige kjøpepresset som begynner tidligere og tidligere for hvert år.

  1. Hei

   Tror det er mange som har det på samme måte Bomibjørn. Jula har blitt til en kjøpefest der mange
   unger ikke gidder å åpne alle julegavene de får. Da blir det feil, alt som har med jul å gjøre.

   Takk for din kommentar.

   Vargas

 2. Juleting i butikken eller julepynt i gatene i oktober er for meg litt i tidligste laget. Jo, jeg dauer ikke selv om jula kommer tidligere. Mer og mer press fra butikkene som manipulerer deg til å kjøpe mer for hvert år har jeg en følelse av. I år har vår familie bestemt at vi skal redusere gavemengden. Maks en gave fra hver person inkludert ungene og helst kontanter eller penger på konto da det i noen år har hvert såpass mye at vi omtrent drukner i ting vi aldri bruker. Spesielt ungene som får haugevis med leker og halvparten bare blir liggende i esker. Solgt og gitt bort en del i etterkant og enkelte ting er ubrukt. Selv har jeg sagt at de ikke behøver å kjøpe noe til meg og absolutt ikke gavekort. Flere ganger endt med gavekort som kun kan brukes et sted og kanskje et sted jeg sjeldent handler eller har varer/tjenester jeg ikke bruker. Endte med å kjøpe gaver til andre med de fleste gavekort. Selv så gir jeg oftest kontanter eller penger på konto i gaver enten det er jul, bursdag eller en annen anledning. Det taes godt imot da de fleste er glad i penger. 😛 😀 Selvsagt kan jeg gi gaver om jeg finner noe som passer eller ta med en vin, pakke øl, blomster eller annet til en festlig anledning. Uansett jula handler faktisk ikke om å pynte mest, gi flest gaver eller penger. For meg er det beste med hjula at familien samles (mer eller mindre) og vi har en koselig stund selv om det er snakk om noen timer. Det er en glede å se folk man ikke så ofte ser og de synes det samme tilbake. Jula er en av de periodene jeg kjører rundt og besøker folk jeg ikke ser ellers i året. Jo, det er jo noen som bor lengre unna (ink andre land) som jeg ikke har sett på flere år. Men sånn er nå livet, det går opp og ned. Nå skal jeg ikke spore helt av med min kommentar selv om jeg kanskje gjorde det nå. Så får dere andre ha en riktig god jul! 😀

  1. Hei

   Takk for kloke ord og gode ønsker. Veldig hyggelig å høre fra deg.
   Jeg er veldig enig i at det er ved å redusere antall gaver, også for barna, som gjør julebudskapet mer synlig. For de yngste handler det selvsagt om julegaver, men alt for mange overdriver både i antall og kvalitet. Jula har uansett ingenting i butikkene å gjøre i oktober, etter min mening.

   Stikk gjerne innom, ved en senere anledning.

   Vargas

 3. Det er vel ikke vanskeligere enn at man må la oppegående mennesker få lov til å bestemme selv? Jeg synes dine kommentarer om jul og diverse prosentandeler her og der er helt håpløse. Nå er det slik at du er så heldig å bo i Norge med de godene det medfører (som du selv nevner). Mine spørsmål til dette innlegget er; Plages du virkelig av dette? Går dette løs på din økonomi? (se første setning) Ville du foretrukket at butikkene ikke reklamerte for juleprodukter i det hele tatt, eller vil du selv sette en dato for når dette er OK? Hva er julen for deg? Er det god mat og drikke eller feirer du faktisk det som «høytiden står for»? Jeg vil påpeke at dersom det er det siste, så faller hele innlegget ditt bort – som jeg vil tro gjelder for de fleste som har kommentert her. Jeg skjønner at innlegget ditt baserer seg på en ukultur i forhold til handelstanden, men da må du også greie å utbrodere litt i forhold til hva du mener er akseptabelt når det kommer til julen og dine forventninger til dette.

  1. Hei John

   Jul og prosent-kommentarene håpløse? Da er du fintfølende må jeg si. Artikkelen om jul i oktober er
   skrevet med en snev av ironi, vi trodde faktisk det var åpenbart nok, men tydeligvis ikke for enkelte.
   Om jeg som forfatter av innlegget plages av juleartikler i butikken i oktober? Nei, ikke nevneverdig, men
   media skriver om det, og kommentarfeltene er smekkfulle av kunder som river seg i håret av nevnte årsak.
   Så innlegget er berettiget.
   Du treffer riktig med din påstand, det er selvsagt ukulturen handelstanden står for, som er hele poenget.
   og til slutt; innlegget faller slett ikke bort, om julen for meg er «hva høytiden står for». Heller tvert i mot.

   God bedring!

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.