Kommentarfeltets pingle …

Du som beskytter deg selv bak anonymitetens tastatur og skriver til verden via alle mulige kommentarfelt, bak lukkede gardiner. Du tror du er smart hva? Du er ikke det, tvert i mot. Du er en pingle …

Les også: Dagbladet tapte kampen mot nett-trollene! 

Heldigvis er det ytringsfrihet her i landet, men det krever og ender også med høy temperatur i de kommentarfeltene som er åpen for alle – også de som ikke tør å stå for sine meninger i sosiale medier.

Det er forskjell på stor takhøyde, heftig debatt mot mobbing og trusler. Man skal tåle og diskutere uten å falle for fristelsen til å sjikanere den man er i ferd med å tape diskusjonen med. Det er alt for lett å snu en diskusjon rundt, med å kalle den man er uenig med, med ukvemsord og bruke hersketeknikker i et forsøk på å skjule sine svake argumenter.

Selvsagt kan det også være kvinner som kommer med usaklige meldinger, mobbing og trusler via kommentarfeltet, men i de aller fleste tilfeller er det menn. Menn i alle aldre, også fedre og tungt utdannede slike, som ikke får utløp for sin frustrasjon på enn annen måte, enn å måtte bruke nær sagt alle midler for å ytre seg. Helst anonymt.

De bruker tiden sin på å finne offer, gjerne kjente kvinner som de har lagt sitt hat på.

I Sverige, er nett-trollene mange og de går langt for å stoppe sitt offer. Her, i Sveriges forskjellige kommentarfelt, enten det er hos nettavisene eller på Facebook, ender det noen ganger med drapstrusler.

Så ille har det blitt at journalisten Robert Aschberg, gjorde sin egen etterforskning i programmet «Trolljegerne» for å stille pinglene til veggs. De fleste som fikk kamera og mikrofon opp i ansiktet beklaget, men andre gikk enda lengre og fortsatte sin sjikane og sine trusler – til tross for at de var avslørt som nettopp nett-troll.

Les også: Fete hvite menn som pusher femti!

Fra filmens verden, ble vi kjent med hackeren «Lisbeth Salander» i trilogien «Millenium» hvor hun hadde sin måte å takle menn som hatet kvinner på. Heldigvis er det et stykke fram fra fiksjon til virkelighet, men det blir verre og verre i Norge også. Kvinner som tør å stikke hodet fram i offentligheten, det være seg forfattere, journalister eller programledere i TV, kan risikere å få trusler for å ytre sin mening, til mange menns store frustrasjon.

I det norske samfunnet, har vi fått et stigende antall menn, som hater kvinner i det offentlige rom. Mange menn sliter med at dyktige kvinner tar over i viktige lederstillinger, tør å ytre seg offentlig via media, om innvandring, politikk og om menn. Da skjer det noe med noen menn. Noe som pirrer dem til å måtte ta til motmæle, men det er samtidig redde. Redde for å havne i en duell, en debatt – der de selv står igjen som den tapende part.

Som en liten pingle …

Øyvind Teige for

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.