Når man kommer over middelhøyden, passerer førtifem, femtifem og så sekstifem år, er det mange som mister gnisten når de går fra arbeide for aller siste gang. Slik må det selvsagt ikke være. 

Mange eldre har det bedre sent i livet enn noen ganger ellers.

Om de har helsen i behold, en god partner og kanskje mer penger enn når de selv var unge – finnes det strengt tatt ingen begrensninger for de som går inn i livets siste fase. De som er alene, uten god helse og med liten familie kan det åpenbart bli lange, tunge og ensomme dager.

Selv da er det håp.

Den norske høsten og vinteren kan ta gnisten fra noen og enhver, men det er viktig at gnisten ikke forsvinner med lyset. Holder man ut til våren, kommer nytt håp, ny varme, nytt gress, nye dufter, nye lyder og nytt lys. I mellomtiden bør man benytte de mørke kveldene og vinterkulda til å gjøre aktiviteter man ikke rakk i sommer.

Tenker du deg litt om – er den lista rimelig lang.

Lest? Pensjonister har mer sex enn de fleste

Du har lov til å glede deg til fuglekvitter, bølgeskvulp, barnelek og latterklang Til å kjenne gresset mellom nakne tær. Hva er bedre enn grønt gress mot bare føtter? Det er ikke bare i trærne sevjen stiger om våren. Vi mennesker som bor her opp i havgapet langt mot nord vet å sette pris på årstidene. Da er det lett å velge seg våren som sin favoritt-årstid, enda det virker som en svunnen tid og langt fram nå.

Hva som skjer i mørke kjellere, på loftet og i vedboden om vinteren – når kulda setter inn, er det bare fantasien som kan sette begrensninger for. Enten man er nitten eller åtti. Men det er løgn å påstå annet enn at, alt er lettere om våren og sommeren.

Kanskje er det slik at vi blir vårkåte fordi det meste går av seg selv, vi går med mindre klær, vi ser andre som nyter varmen og sola? Vi får lyst til å være mer ute, vi spiser annen type mat, lettere måltider og legger oss senere. Hormonet Melatonin er en meget viktig faktor som virker inn på vår biologiske rytme.

Gamlinger på seksti har vel ikke sex tenker du kanskje? Ha! Du skulle bare ha visst. Så lenge det er liv i en skrott, kommer det til å være ‘rødfis’ i fra gamle orgler i lang tid. Norske pensjonister har tid, lyst og lov. Ofte er det nettopp det som holder dem i livet. Jakten, spenningen og bekreftelsen på at de fortsatt har draget. Uansett årstid.

Kjenner du deg igjen?

Er du ung kåt og glad så bør du selvsagt glede deg over livet og årstidene. Er du ikke fullt så ung lenger, men har helsen i behold er det selvsagt all grunn til å glede seg voldsomt over nok en vår – den er ikke i anmarsj, men i dvale, og den kommer for en dag siden det er få uker til sola snur.

Den tanken bør du gjemme i ditt hjerte – når du banner over glatte veier, snømåking, isskraping og neglespreng og brukket lårhals.

Ikke la lysten på livet, forsvinne med høstmørket …

 

Vargas

Tags: dage, Døden, fuglekvitter, gammel, gress, høst, håp, kåt, livet, mett, neglespreng, pensjonist, sex, sommer, tær, ung, vinter, vår

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Billigst julemat? Her er vinneren!

Mange mener Rema 1000 er og blir billigst på mat i Norge. Massiv markedsføring, helt siden Halvor Flatland hadde Rema-logoen...

Nuno tar Wolves til Premier League!

Alle som følger med engelsk fotball, kjenner til Wolverhampton Wanderers og deres brokete historie, med langt flere nedturer enn oppturer...

Lukk