Nettdebatten hardner til

Når menn ønsker å ytre seg i sosiale medier, i nettdebatter eller via Facebook har språket lett for å bli usaklig. Mange menn takler dårlig å bli motsagt eller fortalt at de tar feil. Da ender det ofte med at særlig menn – tar personen og ikke ballen.

Lest? Menn som hater kvinner – yttrer seg i sosiale medier

Å komme med trusler, sjikane eller usaklige karakteristikk av de man diskuterer med, er enkle, banale og feige løsninger. Hvorfor særlig menn blir sinte og agerer på en slik måte i kommentarfeltet er komplekst og vanskelig å svare på.

Menn er neppe dummere enn kvinner, men har lettere for å ty til enklere løsninger, og dermed kommer oftere med uttalleser som ikke har noe med sak å gjøre, men som raskt handler om personen man argumenterer mot.

Særlig kvinner opplever å få trusler, sjikane og hatefulle ytringer i debatter på nettet. Resultatet av dette ender med at mange kvier seg og lar være å ta del i debatter, kanskje spesielt på Facebook. Enten man er anonym, for det kan man også være via Facebook, eller står fram med fullt navn, kan temperaturen og argumentene bli for voldsomme for noen.

Lest? Sosiale medier – til alle over førti 

Nett-troll blir de ofte kalt; de kvinner og menn som yttrer seg i sosiale medier om alt og alle, der politikere, debatanter, jouranlister eller lignende, får passet sitt påskrevet i voldsomme tirader. Ofte anonymt kommer trollene med trusler, usaklige kommentarer, noen ganger med bakgrunn i religion, hudfarge, men sjeldent sak eller signert med fullt navn.

Heldigvis har de færreste nettavisene endret sine rutiner for kommentarfelt. Man må være innlogget og kommentere med navn får å få kommentaren på trykk. Dagbladet.no og TV2.no har valgt å fjerne kommentarfeltene helt, på sine nettsider – utelukkende grunnet nett-trollenes angrep på saklige debatanter.

Ofte er det flytningedeabatten, migrasjon og asyl-politikk som heter opp de fleste debattene. Temaer som mange nordmenn har sterke meninger om. Nok til å kunne ende med både sjikane, trusler og usaklig argumentasjon, som ikke hører hjemme i kommentarfelt på nettet.

Å kunne argumentere for seg selv og saker man brenner for, handler om yttringsfrihet. Når det går så langt at mange, særlig kvinner, trues til taushet via anonyme nett-troll, går det på ytringsfriheten løs. Som igjen er et resultat av at demokratiet trues.

 

Kilde: NRK.no

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.