Priskrigen – hvem vinner påsken? Nordmenn er ekstremt opptatt av pris på mat, særlig sukkerholdige tilbud, smågodt og annet som kan oppleves som et varp, idet varene går i handlekurven. Men også andre varer som er priset lavere enn normalt – er populært.

Til påske handler nordmenn tonnevis med snop som skal fylle opp påskeeggene til våre håpefulle, de spiser jo knapt godteri, barna våre, utenom påsken. Bare litt. Hver lørdag.

Kjenner du deg igjen?

KIWI forsøker seg med en sunnere variant, ved å sette sunne alternativer foran smågodt, ved å kalle det for smågodt i farta. Små plastbeger fulle av frukt og bær, skåret i hensiktsmessig størrelse, for store og små. Kudos til KIWI for å forsøke, men påskeeggene vil neppe fylles med banan-biter, blåbær og Kiwi.

Les også: Priskrigen gir gratis smågodt til påske!

Eggene vil nok engang inneholde lakris, sjokolade, salte padder, sure føtter og lange krokodiller. Smekkfull av E-stoffer og fandens oldemor. Om det er barna som spiser mest smågodt?

Langt der i fra, det er det middelaldrende fedre og premenstruelle mødre som gjør. Smågodt har en lang tradisjon for å være i påskeeggene i Norge, det skal mer til enn et PR-stunt fra KIWI, til å endre den.

Det er dessverre like usunt for de aller fleste, å klemme i seg kilovis med smågodt, hver eneste dag over tid, f.eks gjennom en hel påske, som jo varer i tett inn på ti dager. Man kan bli rimelig seig i kjeften på den tiden, om man velger å gi etter for dagligvarenes kamp om kundene, som igjen gir tilnærmet gratis smågodt.

Priskrigen – hvem vinner påsken?

Rema 1000, COOP-Extra, KIWI og Meny, vil henge i stroppen til langt over påske, for at nettopp du skal velge deres butikk, deres tilbud og trekkplaster når du skal fylle kjøleskapet til påske. Når en familie på fire, vil bruke ca 2.500 – 3000 kroner på mat i påsken, er det ingen bombe at hver enkelt kunde/familie er svært viktig for den enkelte kjede.

Les også: Lite penger? 10 punkter til bedre råd!

Trønderne i Rema, familien Reitan, har i flere år vært Norges billigste kjede, bevist gjennom omfattende pristester via f.eks Norges største avis. i 2016 kom en endring. Rema forsøkte seg på en ny vri, for å tjene mer penger og for å gi kundene et mer begrenset tilbud.

Det måtte gå som det gikk. Omsetningen gikk ned.

Å kaste ut kjente og kjære merkevarer, til fordel for enkelte aktører som skulle gi Reitan-konsernet store rabatter og gode forretningsavtaler – for å få lov til å bli værende i Rema-utvalget, falt ikke i god jord hos den jevne Rema-kunden, som heller gikk til konkurrenten i stedet.

Rema-ledelsen innførte Æ-appen, også den med vekslende hell. Nå har trønderne snudd og gjort en rekke endringer, for å få fart på omsetning, blant annet ved å inngå en avtale med Mack, som fikk ølet sitt fjernet fra de blå hyllene i Rema 1000. Kanskje er det håp for Lerum-syltetøy også?

Vi vet ikke hva som vil skje til påske, men vi kan tippe at Remas fall i fjor, gjør Reitan-klanen sultne og ivrige nok til å gjøre påskehandelen lavest og hyggeligst for kundene, i nettopp en Rema 1000-butikk.

Det burde i hvert fall være det smarteste å gjøre, fordi 2016 ble et “annus horribilis” for kjede-giganten, en solid skrape i lakken, å gå på akkord med kundene.

Når priskrigen starter til påske er ikke kjent, men vær oppmerksom på, at de fleste kjedene ikke annonserer, bare senker prisene over natta, plutselig. Slik at det er din jobb å finne ut av hvilke priser som er lavere enn ellers, når “påske-krigen” starter.

Ingen vet som kjent, hvor påskeharen hopper. Vær prisbevisst, men ikke spis deg syk på sukker, og ikke la barna dine gjøre det heller.

Vargas

Pin It on Pinterest