SKAM-skaper får ansvaret med SKAM i USA

Savner du SKAM? Det er du nok ikke alene om, men trøst deg med at SKAM-serien vil leve sitt eget liv på andre kontinenter om kort tid. 

Nederland, Tyskland, Italia, Frankrike og Spania vil få sine egne utgaver, det samme får USA, hvor SKAM-skaper Julie Andem skal stå for regissør-jobben. Til NRK fortalte hun nylig at det ble for vanskelig å gi fra seg ansvaret til noen andre.

Serien tar for seg universelle tenåringsutfordringer som forelskelse, vennskap, identitet, gruppepress, sex, religion og status, men også vanskeligere temaer som seksuelle overgrep, homofili, spiseforstyrrelser og mental sykdom

NRK.no

De lærde, altså de unge TV-seerne som fulgte hvert sekund av SKAM, strides fortsatt om hvilken sesong som var den aller beste. Var det da Noora fikk sin William i sesong 2, eller var det da Isak kom ut av skapet og fikk sin Even i sesong 3? Noen vil kanskje påstå at det  selvsagt må ha vært sesong 4, der Sana burde ha fått sin Yousef? Det vil vi kanskje aldri få vite … eller kanskje?

 

Nå er det NRK som sitter på rettighetene til SKAM, men det betyr ikke at SKAM er over for alltid. Julie Andem selv valgte å stoppe etter fire sesonger, for å opprettholde kvaliteten på serien, klarte hun ikke en femte sesong på strak arm. Andem selv skriver på Instagram, i forbindelse med castingen for den amerikanske utgaven, at det er ikke utenkelig at en femte sesong blir produsert, men ikke nå.

Hva som gjorde SKAM til et fenomen, som ungdom over hele Europa trykket til sitt unge bryst, er det vanskelig å svare konkret på. Hvordan serien ble regissert, produsert og presentert er åpenbare årsaker, med små klipp, som senere ble til én hel episode – så en hel sesong, opprettholdt nysgjerrigheten, spenningen og utviklingen i serien gjennom alle sesongene – som igjen gjorde den sensasjonelt populær.

Tusenvis av unge gutter og jenter, senere også foreldre og besteforeldre ville bli kjent William, Noora, Vilde, Sana og alle de andre som utgjorde dette fenomenet, som mange snakker om fortsatt. «Alle» ville vite hva dette SKAM-greiene faktisk var for noe.

Kanskje ble SKAM-serien så fryktelig populær fordi den tok opp så mange forskjellige problemstillinger, som mange unge lett kunne kjenne igjen i sine egne liv? Kanskje ble SKAM et fenomen uten sidestykke, fordi mange unge gutter og jenter fikk et innblikk i andres liv, som lett kunne være dem selv?

Vi tror vi har med oss halve Norge når vi ønsker å si takk, til Julie Andem, for at hun tok oss med til SKAM-universet.

Takk, Julie Andem, og lykke til med SKAM-USA!

 

Kilde: NRK.no

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.