Tema overgrep mot barn inn i skolen

Endelig tar skolene temaet, «overgrep mot barn» på alvor. Og i samarbeide med både Røde Kors og NRK, vil denne høsten og vinteren gi tusenvis av lærere, foreldre og elever ny kunnskap om hvordan barn som lever med klump i magen – hver eneste dag, kan få hjelp.

NRK har laget en animasjonsserie for barn, som du kan finne på NRK.no og som skal gå på NRK SUPER om få dager:

Norsk animasjonsserie for barn om grenser og seksuelle overgrep. (1:4) Kroppen er din. Mange barn tror voksne kan bestemme alt, at de kan gjøre hva de vil med barns kropp. Det er ikke riktig. For voksne er det forbudt å leke tissen-leker med barn. Men det finnes voksne som vil gjøre nettopp det. Hva kan barn gjøre hvis de treffer en sånn voksen?

NRK.no

Heldigvis tar dette tabubelagte tema en endring i folks bevissthet. Tidligere ble det knapt hvisket om – det faktum at voksne kvinner og menn faktisk utnyttet egne og andres barn seksuelt. Det var et tema som var vondt og vanskelig å ta innover seg, det er det nok fortsatt for mange, men i dag vet vi så mye mer. Kunnskapen er betydelig rundt både offer og gjerningspersoner, nå får stadig flere barn hjelp, men det er fortsatt for mange som ikke tør å snakke om det, og som går med klumpen i magen.

Trenger du hjelp? Her er det alltid noen å snakke med!

Alarmtelefonen 116 111

 

Det er denne frykten for hva som kan skje med dem selv, og de voksne, som barna er glad i om det kommer ut, at mor, far eller andre voksne, gjør ting de ikke burde.

«Kroppen min eier jeg» er en serie med fire tegnefilmer produsert av Bivrost Film i samarbeid med Redd Barna og NRK Super. Tegnefilmene er finansiert av Ekstrastiftelsen, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Viken Filmsenter. Filmene sendes på NRK Super under deres temadager om seksuelle overgrep 6., 7. og 8. november.

– Målet med serien er å gi barn kunnskap om kropp, seksualitet og grenser, slik at de skal kunne forstå dersom de utsettes for et overgrep, sier Marianne Müller, regissør i Bivrost Film.

#JegErHer, er Redd Barnas eget nye undervisningsopplegg for barn i 5. – 7. trinn, som handler om seksuelle overgrep mot barn.

Voksne i skolen har en unik mulighet til å bidra til at alle barn får kunnskap om retten til å bestemme over seg selv og sin kropp. Å snakke med barn om seksuelle overgrep, gjør barn trygge på at vonde hemmeligheter skal deles. Denne kunnskapen gir også barn en bedre forståelse av, og respekt for, hverandres grenser.

Redd Barna

Dessverre er det en del barn som opplever det verste marerittet, at de som skal være de trygge og solide, som man skal kunne snakke med om alt, og som skal være gode rollemodeller, snille og omsorgsfulle foreldre – som altså forgriper seg på sønner eller døtre. Nok er nok. Nå må barn i Norge endelig bli trodd, forstått, hørt og respektert, om de endelig åpner seg for ting og temaer, som ikke er greit.

I barnekonvensjonens punkt 34, står det tydelig hvilke rettigheter alle verdens barn har, når det kommer til overgrep:

34. Seksuell utnytting
Barnet har rett til beskyttelse mot alle former for seksuell utnyttelse og misbruk. For å verne barn mot slik utnytting skal staten sette i verk alle nødvendige tiltak, nasjonalt og internasjonalt.

Barnekonvensjonen 

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Les også vår forrige artikkel
Kontroll på nakenbildene dine? Sikker?

I hete øyeblikk under forelskelsens rus er det lett å bli naiv og uforsiktig. Du lar ham få lov til...

Annonsere? Tenk globalt, tenk internett

Om du sitter på penger som skal brukes på markedsføring via nettet, bør du tenke langt utenfor boksen, nabolaget lokalt....

Lukk