Ulvedebatten: Dø eller leve?

Ulevedebatten i Norge er verre enn «la elva leve» på 70-tallet. Da halve Nord-Norge lenket seg fast i ulovlige aksjoner for å la Alta elva forbli urørt. 

Sorry, there are no polls available at the moment.

Nå raser altså ulvedebatten, lokalbefolkningen i Hedemark, Østfold og Buskerud. Streifdyrene kan rekke store områder og det er på norsk side av området langs svenskegrensen, de fleste av de 107 ulvene i Norge og Sverige, oftest blir registrert.

Regjeringen, med klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) har hatt en heller uheldig vingling i denne viktig debatten, ved å gjøre om rovdyrforliket i Stortinget, rett før jul i 2016.

Wolf pack

Cloudtail the Snow Leopard via Compfight 

Debatten har en tendens til å gå for langt i Norge, der noen velger å ta loven i egne hender. Det er aldri smart, uansett. Men er familien, barna og husdyrene i fare – kan det være vanskelig å forholde seg rolig, saklig og la tungrodd byråkrati få avgjøre ens egen skjebne. Vi har selvsagt full forståelse for at man kan bli het i toppen av mindre.

Men rovdyrbestand i Norge, til tross for at den er økende, har ikke vært farlig for folk, noen gang. Man må være så ærlig og erkjenne faktum i debatten.

I Sverige, sitter ulve-haterne og irriterer seg lenge nok, går ut i skogen og skyter ulven, men holder kjeft om det i ettertid. I Norge skal man ut i gatene, og sloss for retten til å beskytte seg og sitt.

I Norge hudflettes politikerne sjeldent, men ulvedebatten – den er alltid het. Sverige har etter all sannsynlighet, minst dobbelt så mange ulv som Norge, men debatten er utvilsomt verst her hjemme. Og det er den mye omtalte Osdalsflokken debatten har handlet om lenge.

Til ulvens forsvar er det verdt å nevne at den ikke går ofte etter mennesker. Faktisk aldri.

Verken i Sverige eller i Norge er det registrert drap på mennesker, forårsaket av ulv. Faktisk dør det flere nordmenn i Norge på grunn av påkjørsel av elg. Frykten for ulven, bør i følge forskerne, ikke få avgjøre selve debatten – fordi den i utgangspunktet ikke er noen trussel mot mennesker.

At ulven skal være farlig for mennesker, er altså er mye.

I den fantastiske filmen «Danser Med Ulver» trener Kevin Costner med en ekte ulv, og lykkes med å mate den for hånd, til slutt. En film alle bør se, minst én gang.

Vi mennesker generelt, og kanskje nordmenn generelt har en tendens til å ta forhastede konklusjoner. Vi liker å klage på det meste, og får vi det ikke som vi vil, roper vi enda høyere.

Derfor burde det vært mulig å spørre en ekte indianerhøvding om ulvedebatten, ofte den eldste og klokeste blant den respektive indianerstamme. Som ofte tok seg av de viktigste og vanskeligste spørsmålene, på stammens vegne. Nettopp slik vi kjenner det fra den berømte filmen.

Slik går det jo, når politikerne ikke makter å handle – til folkets eller dyrets beste. Bruk stemmeretten i september!

 

Kilde: Forskning.no og Rovdata.no

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.