Vinterdeprimert? Ekspertene har svaret

Du vil kanskje bli overrasket over at ekspertene mener du bør flykte unna den tøffe norske vinteren, kulde og snøføyke.

Hadde det vært så enkelt som mange tror at det å reise til Syden skal gagne tungt deprimerte nordmenn, med hode under armen, så kunne jo enhver idiot kalt seg ekspert.

Lest? Motivasjon for trening!

En Sydentur varer høyst et par uker, en norsk vinter minst tre måneder – kanskje lengre. Mørke tanker og tungsinn siver innover kvinner og menn på lik linje med vintertiden som nå har tvunget seg på.

Det er vanlig for de fleste å bli påvirket av skiftende årstider, og alle kan føle seg nedfor av og til. Men de som er diagnostisert med vinterdepresjon, reagerer mye sterkere og alvorligere når det går fra sommer til høst og vinter

NHI.no

Foto: Vargas12.com

Vi er så forskjellige vi mennesker, noen tar ikke ad nota at vi er inne i mørketiden, og tar hver dag på strak arm og sysler med sitt, uberørt av den norske vinteren og mørke som hemmer så mange andre. For det er ingen hemmelighet at noen velger å stenge seg inne, går i dvale og snakker med færrest mulig, fram til solen skinner over toppene igjen – engang til våren.

Ekspertene som har forsket på vinterdepresjon har rett i én ting. Det er nemlig mangel på lys som gjør noen mennesker mer sårbare, psykisk syke, ustabile, nedstemt og deprimerte, nettopp derfor må man bruke de verktøy man har.

Å reise til Syden er en like dum ide som å pisse i buksa for å holde varmen, det varer så alt for kort og effekten blir derfor minimal.

Man bør allerede sommeren før høst og vinter setter inn, fylle lagrene med viktige D-vitaminer, ved å være mye ute og få sol på kroppen, rikelig med trening og mosjon, men også nok og riktig søvn er av stor betydning for å komme seg gjennom vinteren.

Det er stoffer, hormoner og signalstoffer i hjernen som påvirker oss ubevisst. Disse stoffene spiller en viktig rolle i reguleringen for døgnrytmen vår, og det er naturlig sollys som påvirker disse. I størstedelen av Norge, er det dagslys, også om vinteren. Det er dette lyset ekspertene mener du bør benytte deg å få mest mulig av. Helst en hel time i friluft daglig.

Lest? Drømmer du om gode helse?

Gå gjerne en rask tur i lunsjpausen, når solen er på sitt høyeste. Lysbehandling og lysterapi er faktisk en behandlingsform som har dokumentert effekt, og som er mulighet om du sliter mye.

Du bør også bruke så lite tid som mulig, sammen med mennesker som har negativ effekt på deg, dette gjelder også resten av året, men er ikke alltid like enkelt å få gjennomført. Har du en drittsekk til sjef, som ikke forstår deg og dine behov og som gjør dagen din dårlig – vil det påvirke din psyke også når høstmørket siger på, garantert. Har du en partner som er ‘one pain in the ass’ bør du vurdere å bytte ut vedkommende.

Å bo i Spania eller andre sydlige strøk, kan derfor være løsning for mange nordmenn som sliter med vinterdepresjon. Men en heisatur på fjorten dager, vil neppe være avgjørende.

 

Kilde: NRK.no

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.