Vokt dem for elgen …

Elgjakta er endelig i gang. Termos og varme sokker er pakket godt ned i sekken sammen med kilovis med ammunisjon og blankpusset børse.

Da er alt klart for årets viktigste happening for kvinner og menn i de dype skoger. Elgen skal tas – tålmodigheten skal atter en gang settes på prøve.

DU kan bli satt på prøve, det er nemlig alle elgjegeres drøm.

Å få en flere hundrekilos tung elgokse gjennom kikkertsiktet, er hakket bedre enn gjennom frontruta.

Pulsen øker i det øyeblikket du hører det knekker i kvister et sted bak deg. Ingen har meldt om elg i ditt område på radioen, du skimter en skygge, noe stort, som beveger seg sakte i mot deg. Du løfter rifla, legger kolbekappa opp i skuldergropa og lukker det ene øyet. Hjertet hamrer inne i beingrinna – du får øye på en storokse, med 16 tagger, ruslende med sakte bevegelser i mot deg. Den største elgen du har sett på dine 25 år som elgjeger, et imponerende syn som nesten tar pusten fra deg. Børsa blir tung i hendene. Du er så tørr i munnen at tunga fester seg i ganen. Avstanden bedømmer du til åtti, kanskje nitti meter. Du har ditt livs sjanse, og idet oksen vender seg med breisida til, får du din mulighet. PANG!

Foto: KENT MILLER / NPS

Elgen skvetter til i det øyeblikket  6,5 x 55 Lapua Mega-ammoen går inn i pelsen som kniv i smør og treffer like over hjertet på det tunge dyret. Den vakler et par skritt fram og to til siden. Du vet at skuddet var vellykket. Elgen velter over på siden og blir liggende. Du hører hjerteslagene og pulsen som dundre i kroppen, du fjerner øreproppene for å høre ekkoet fra skuddet ljome gjennom dalen. Noen sier ett eller annet i radioen, men adrenalinet herjer i kroppen din, du får det ikke med deg, du løfter radioen til munnen, hånden skjelver fortsatt, du klemmer inn samtaleknappen og sier med dirrende stemme: «Dæven, æ traff!»

Drømmen for hundrevis av elgjegere som i disse dager gjør seg klare for nettopp en slik opplevelse. Å treffe den største elgen, på manns minne, midt i hjertet, midt i skogen, midt i elgjakta.

Alle forberedelsene, de tunge skrittene i myrer og over åser, kilometer på kilometer, forventingene, samtalene rundt bålet og strategien i forkant og all tålmodigheten som må til for å lykkes – er bare noen få andre detaljer som gjør elgjakta for kvinner og menn til noe rituelt. Noe magisk og helt spesielt som ikke glemmes så fort.

Når elgbiffen ligger på tallerkenen, sammen med poteter, grønnsaker, hjemmelaget tyttebær og brunsaus, er det lett å huske hvorfor man setter pris på selvskutt middag. Du er glad du trakk av.

God jakt!

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.