Forfatteren i deg, er utålmodig, du bruker tid på unødvendige saker, de sakene du utsetter bevisst. Kjenner du deg igjen?

Utålmodig

Du trenerer din egen skriveprosess ved å finne på unnskyldninger. Dessverre er sannsynligheten stor for at du ikke lykkes, men det bør kun være motivasjon for å aldri gi seg. Den som gir seg har jo tapt. Forfatteren i deg, er utålmodig! Sørg for å gi deg selv nok tid. Tid til å skrive bra nok.

Er du et lesende menneske, har du det aller første punktet på plass. Ønsker du skrive skjønnlitterært, bør du også lese det, men også andre genre. Dessverre gir det ingen garantier for å bli forfatter. Om du leser deg blå, det kreves mer, mye mer.

Den utålmodige forfatteren i deg, vil så gjerne lykkes.

Norske forfattere er utvilsomt i verdenstoppen, men du visste kanskje ikke at rundt hundre av disse som faktisk lever av å skrive. Resten har andre typer inntekter, og kan altså ikke leve forfatterdrømmen.

Man skal ikke bare ha nok tid, kunnskap, lyst og disiplin til å skrive godt nok og ofte, den levende skrive-flammen og drivkraften til å skrive. Kravet er nok større enn som så, fordi du skal vite at det du skriver har pondus; ha en sammenheng uten løse tråder, du skal ha vært gjennom all research, samtidig skal handlingen være spennende og drivende.

Kjenner du deg igjen?

Hvem gjør språkvask, korrektur og gjennomgang? Hva med antall personer i manus, er det ikke for mange? Det er nemlig det du får høre, fra samtlige pilotlesere. Kjenner du deg igjen?

Forfatteren i deg, er utålmodig!
Foto: Wikimedia Commons

Visste du at mindre enn to prosent av debutantene som leverer skjønnlitterære manus bli refusert? Da sitter det mange misfornøyde mennesker med helt sikkert ok manus rundt om i landet og fordømmer disse grådige, strenge og teite forlagene. Som ikke ser hvor fantastisk ditt manus er. Forfatteren i deg, er utålmodig! kjenner du deg igjen?

Da skal du begynne å “Kill your darlings” skrive ut ‘overflødige’ personer og passe på at du gjør det viktigste av alt, nemlig “Show, don’t tell”. Du skal skrive hva personene gjør, ikke fortelle hva de driver med. Hva med slutten, er den troverdig, og har du det viktige vendepunktet som skal sjokkere leseren?

Ingen har vel fortalt deg at det er enkelt å skrive en roman, da er du i så fall naiv, og lettlurt. Om du tror det er enkelt å skrive fire hundre spennende sider – som koster 400 kroner, og blir solgt.

Svært få

Når du endelig får signalet fra forlaget, om at du er så god at du er plukket ut blant de få prosentene som lykkes med å få manuset antatt, tjener du omtrent åtti kroner per bok, når den anses som ferskvare.

Er det virkelig verdt det, tenker du kanskje?

Vel, det finnes altså forfattere i Norge som tjener millioner av kroner, selger bøker i 40 land og ser etter nytt og større sted og bo – hvert år. Noen blir styrtrike av det å skrive, men de er som sagt svært få. Om inntektene er drivkreften for deg og forfatteren i deg, bør du droppe det nå.

La heller andre gode argumenter drive deg til å sitte, time for time, dag for dag, uke etter uke, måned etter måned, år for år, med ditt eget manus, til det havner mellom to permer og en roman – eller en skuff i pulten din.

Refusert

Å bli refusert er mange skriveres store skrekk, men trøst deg med at flere av de aller største har opplevd nettopp den fryktelig tunge beskjeden. Til og med JK Rowling, som skapte ‘Harry Potter‘ kom til stengte dører hos tolv forskjellige forlag, før det lille forlaget, Bloomsbury, tok sjansen og skapte historie.

Rowlings bøker er solgt i mer enn 400 millioner eksemplarer, det aller beste eksemplet for at man aldri må gi seg, om man ønsker å la forfatter-flammen leve. Forfatteren i deg, er utålmodig!

Du merker det sikkert med jevne mellomrom, at forfatteren i deg er ivrig og utålmodig, derfor tvinger dette ubehagelige spørsmål seg fram til deg nå.

Hva venter du egentlig på? Er det ikke på tide å begynne å skrive?

Vargas

Pin It on Pinterest