Julenissen lukter alkohol. Verdt år er det kampanjer som florerer i sosiale medier, rundt misbruk av alkohol i julehøytiden – barn bør spares for dritings foreldre, og julenissen, denne ene dagen han er på jobb, bør kanskje ikke stinke alkohol?

Statistikken lyver ikke, Ola og Kari Nordmann drikker med veggen hender gjennom hele desember, det må føre til at noen barn, gruer seg til jul. Mange norske barn merker denne lille forandring alkoholen gjør med oss voksne. Det skal ikke mange drinkene eller ølflaskene til, før mor snakker litt mer, far snakker litt høyere, eller at alkoholinntaket fører til langvarige krangler mellom voksne, som ofte skremmer barna.

Det er og blir vanskelig og traumatisk for barn som opplever dette, tett på kroppen. At sine nærmeste og tryggeste, blir utrygge ved en personlighetsforandring gjennom alkoholinntak. Derfor er det ikke helt usannsynlig at barna har kontroll på hvor mange enheter far eller mor drikker per dag, gjennom julen. 

Noen synes det er irriterende, andre synes det er på sin plass, at man blir påminnet at julen er barnas høytid, at barn burde få slippe å være redde, denne ene dagen i året, som burde være en fest for hele familien.

Julenissen lukter alkohol …

De fleste barn har sikkert greit også, men det er i de tilfellene foreldrene tror de har kontroll, tror barna ikke ser at det blir konsumert noen få glass, og at både humøret og stemningen er hyggelig, men alle disse tar feil. Barna merker det, de føler det og ser det, når foreldrene endre seg til en utgave de ikke kjenner. 

Derfor bør kanskje juleakevitten spares til en passende anledning, når det ikke er barn til stede, ja, for når er det nok for deg som må ha alkohol på julaften, vel vitende om barnet ditt frykter situasjon, og kanskje deg som person? 

Man kan skrive tusenvis av slike artikler, og publisere disse hver dag gjennom året, i tidsskrifter, i magasiner, i aviser og på blogger, uten at det hjelper. Likefullt blir politi og barnevern tilkalt til hjem, der voksne “omsorgspersoner” har tisset og bæsjet på seg, fordi alkohol inntaket gikk over alle grenser. De trodde sikkert de hadde kontroll på situasjonen. Det blir en stund til de får se barna sine igjen, disse foreldrene, som inntil videre – får barna plassert i beredskapshjem. Kan du som eller far, leve med det?

Vi har ikke familiepoliti i dette landet, men i visse tilfeller, burde det ha vært på sin plass. Det finnes ganske mange årsaker til at vi klemmer i oss mengder med alkohol, spesielt i julen. Men det hjelper så lite at man har fri, at man har råd og muligheten til å nippe til en treliter, endelig i julen, når barna dine tar skade av det. 

Måtehold er en dyd, alt for mange drikker for mye alt for ofte, da blir det alkoholmisbruk i stedet for kos og hygge. Derfor bør du først og fremst for barnas skyld, korke flasken(e) i julen. Velg alkoholfritt, og du kan gå julen trygt i møte, vel-vitende om at også barna gleder seg oppriktig til jul.

Vis at du bryr deg om de minste, som ikke har noe valg, men det har du. 

Vargas

Pin It on Pinterest