Lønningene i engelsk fotball har gått fullstendig av skaftet. Når en middelmådig fotballspiller tjener millioner av kroner per uke, uten å bry seg særlig om verken klubben han spiller for, fansen eller eierne – er det bare trist, og et feil signal til de som virkelig bryr seg om laget, fargene og resultatene.

La oss ta et eksempel fra London-klubben West Ham, en klubb med ny manager og 4 strake tap i Premier League så langt, et stykke til skrekk og advarsel, som står på trykk i DailyMail i disse dager. Diafra Sakho (28) fra Senegal, spilte 62 kamper fra 2014-2018 og gjorde 18 mål.

Lønningene i engelsk fotball …

En spiller som krasjet den første Lamborghinien sin, og som lot den neste, en orange en, stå igjen utenfor hovedkvarteret da han ble solgt til franske Rennes. Ikke bilen, men spilleren, sånn for ordensskyld. En bil til £200.000 er ikke engang verdt bryet å forsøke å selge.

At spilleren senere har gått på lån til tyrkiske Bursaspor, er vel ikke akkurat noe kvalitetstegn.

Lommerusk

Pengene i engelsk fotball er så hinsides alt som har med sunn fornuft og gjøre, at det ikke lenger er snakk om at det vil gå til helvete, men når. Lønningene er en lang diskusjon, en annen prisene på den enkelte, middelmådige spilleren som kan lett kan koste £10 m. altså 100 millioner kroner. Lommerusk for de fleste klubbene i Premier League, et årsbudsjett for en norsk klubb, eksempelvis. Lønningene i engelsk fotball …

West Ham har rike eiere, som har råd til å investere i nye spillere, der £96 mill. er brukt i sommer. Men laget under Manuel Pellegrini har til gode å ta poeng. Lønningene er på London-nivå, der “de beste” har et par millioner kroner per uke, sannsynligvis mer.

Veffelpressa og kakelodd

Når man ser vaffelpressa gå på høygir på Sarpsborg stadion, loddselgere går seg varme for å få inn noen ekstra kroner til en slunken klubbkasse (selv om millionene snart renner inn der også – takket være medlemskap i Europa League) så er det noe vi sliter med å venne oss til. Disse enorme summene folk flest bare hører om fra nettopp idrettens verden.

Hvor er fornuften i at en spiller som Paul Pogba (23) (verdensmester for Frankrike) som utvilsomt kan å spille fotball, skal måtte få en slik prislapp? Er han virkelig verdt £90 m. altså én milliard norske kroner? En spiller som er mer opptatt av egen frisyre, sitt eget navnetrekk på fotballstøvlene sine og bildet av seg selv på egen toalettmappe? Egoet skinner gjennom – for dette er en spiller, sin alder til tross, har spilt på de aller største scenene i mange år allerede. Kan det blir for mye for en ung mann?

Alexis Sánchez

Hva han tjener? Vi tipper et sted mellom 3 og 3,5 millioner kroner per uke, enten han spiller kamp eller ikke. Det mener Manchester United er en riktig lønn for en spiller av Pogbas kaliber. Og han er slett ikke noe unntak.

Det ryktes at en annen spiller i samme klubb, nemlig middelmådige Alexis Sánchez, tjener £230m. per år, som tilsvarer en halv milliard kroner per år. Han har £350.000 per uke, som blir ca 4 millioner kroner per uke i lønn – enten han spiller kamp eller ikke. Jeg sa fire mill. i uka! Denne kortvokste chileneren, har ikke engang vært god siden han kom fra Arsenal.

Vi vet det selvsagt, spillerne kan ikke få skylda for å bli rik på dustete og meningsløs lønnspolitikk. Det er markedskreftene som styrer, TV-rettighetene genererer enorme beløp til klubbene – folk elsker Premier League, verden over, derfor har lønningene blitt som de har blitt. Dessverre.

Spillere kommer og går til klubbene i engelsk fotball, og omsetningen øker for hvert år, men populariteten øker i takt med at det stadig vekk er flere klubber som er i stand til å sloss om ligagullet i Premier League. Noe som igjen gjør at det selges flere billetter, flere drakter, samt at flere nasjoner kaster seg på senderettighetene.

Gidder ikke selge bilen

75811 tilskuere betaler mellom 500 og 700 kroner per billett, i alle de 30 kampene i løpet av én sesong på Old Trafford, i tillegg betaler Adidas 10 milliarder kroner for å få levere de røde draktene over flere år. Manchester United er og blir verdens største fotball klubb en stund til, noe som er med på å forklare noe av de enorme lønningene, men det forklarer slett ikke alt.

En spiller med for mye penger, sender litt av et signal til fansen og unge spillere. Når han ikke gidder å selge bilen sin før han flytter til et annet lag og en ny klubb. Drøyt 2 millioner norske kroner er altså for lite til å bry seg for Diafra Sakho.

Hadde man satt et lønnstak på lønningene, ville det før eller siden gagnet de mindre klubbene som aldri vil kunne kjøpe de aller beste spillerne – grunnet svakere økonomi. Dit er det langt fram foreløpig, dessverre.

Ha på minnet at en gjennomsnitts arbeidslønn i Norge er ca 600.000 kroner per år. Litt mer enn hva Alexis Sánchez tjener per uke. Den utskjelte sjefen, José Mourinho, har skrevet under en kontrakt som varer til 2022 (men han vil garantert ikke bli værende i jobben så lenge) der lønna er på pene £65 m.

Det skal kanskje være forskjell på Kong Salomo og Jørgen hattemaker, men det er vel måte på?

Hva mener du om lønningene i engelsk fotball? 

Vargas

Pin It on Pinterest