På tide å begrense julegavebudsjettet? Hva synes du om at gjennomsnittsnordmannen bruker drøyt 10.000 kroner i julegaver – hver. At Nordmenn svir av 55 milliarder kroner i desember? Er det innafor?

Siden vi er verdens rikeste nasjon og faktisk har muligheten til å splash the cash, er det vel helt greit? Eller er det patetisk, egoistisk og på grensen til kvalmende, at så mye penger går med til mat, klær, gaver og pynt – på én eneste måned?

Hva synes du?

Mange av oss elsker å vise hvor “rike” vi er, ved å kjøpe dyre gaver til alle vi feier jul sammen med, gaver vi slett ikke har råd til, men som vi synes er passende, siden det tross alt er bare jul, engang i året. (Dårlig unnskyldning for å havne i luksusfellen, med kredittkortgjeld som ikke blir betalt for langt ut i 2020. Kanskje aldri.) 

Julegaver til barn som fortjener det, er liksom endel av det julen skal handle om. Er det ikke det da? Å være sammen, dele av de godene vi har tilgjengelig, spise god mat og være sosiale med hverandre? Jesus? Hva har han med dette å gjøre?

Vel, om Han ikke har gått ut på dato, nevnes i hvert fall ikke Jesus like ofte som han kanskje fortjener. Jesus er utvilsomt en ålreit fyr, som gjorde mye bra for dem som trodde på ham. Vi andre bryr oss om sprø svor på ribba, nok gaver til alle, aller helst siste mote på iPhone og iPad-fronten eller ‘Google assistent’ som er i vinden.

Harde pakker. Det er bare harde pakker som gjelder til jul. Alltid.

Dyre, harde og viktige gaver av typen moderne teknologi henger høyt for de fleste.

Prisen er utvilsomt avgjørende for den som mottar og den som gir. Faktisk mest for en som gir, kan det se ut til. Fordi vi nordmenn elsker å fremstå som så rike og vellykket som mulig for alle rundt oss. Det gjenspeiles i hva vi publiserer i sosiale medier. Ofte kjøpt på kreditt.

Å handle julegaver på kreditt, er kjempesmart, om man makter å betale hele beløpet, 50 eller 60 dager innen den rentefrie kredittlånstiden har passert. Å la denne renten gå, uten å betale – kan være et økonomisk selvmord. 

På tide å begrense julegavebudsjettet?

Før jul gir handelstanden i Norge deg mulighetene til å svi av kredittkortet skikkelig.

Black week, Black Friday, Singel-Day’s Sale, Cyber Monday osv. Amerikanske oppfinnelser, kopiert av norske handlesenter og butikk-kjeder for å gjøre en ekstra slant i kassen. Om du regner på det og tenker over hvor mye 55 milliarder kroner er, så skjønner du at vi har det litt for god råd her hjemme. Langt bedre råd enn den jevne amerikaner. 

Men vi har også stor kredittkortgjeld. Er det så smart da?

Ifølge Finanstilsynet, hadde nordmenns forbruksgjeld økt med 13% i fjor. 102,1 milliarder kroner til sammen, der ca halvparten av dette enorme beløpet er kredittkortgjeld. 

Hva tror du kjæresten din ønsker seg mest, én diamantring til 15.000 kroner, eller at du får økonomiske problemer? Nordmenn har denne særegne evnen til å framstå som betydelig rikere enn man faktisk er, og det vil få store konsekvenser, før eller siden for veldig mange. For ganske mange, går det skikkelig til helvete.

Selvsagt er det en flott gest å ville gi så det svir, men hva er egentlig vitsen, når man må låne pengene for å kjøpe de aller dyreste gavene? Er det ikke bedre å heise flagget å fortelle at det var faktisk dette vi/jeg hadde råd til denne julen – ved å gi en gave som står til inntekten?

Norske barn; de aller fleste av dem, får så mange julegaver at de ikke orker å åpne alle på julaften, når det har kommet til dette punktet – har det gått for langt, og husk – det er ikke barnas skyld.

Ved å begrense julegavebudsjettet til et normalnivå som passer inn i budsjettet, vil man kunne betale for seg når regningene kommer i hopetall i starten på det nye året.

For betale, det må man jo. 

Vargas

Pin It on Pinterest