Pappa jeg skal pule – har du kondom? Hadde du besvimt om spørsmålet dukket opp hjemme hos dere? Som de fleste ungdommer vet, er det verken mor eller far som ansvaret for å skaffe kondomer når lysten kommer.

Kanskje hadde det vært både klokt og smart – at foreldrene hadde en pakke liggende, men for både foreldre og de unge, finnes det neppe noe som er mer kleint å snakke om? Eller er det ok å snakke om sex med tenåringene i huset?

Lest? Kåt? Kommer du ofte nok i sommer?

For de fleste foreldre er det mer enn nok info å i det hele tatt vite, at sønnen, eller ofte enda verre, datteren deres, har sex med en person de neppe kjenner godt nok – i deres eget hus.

“Å bruke kondom, er som å spise karameller med papiret på”, sier de unge.

Abort brukes dessverre fortsatt, som et prevensjonsmiddel, p-piller og spiral brukes flittig, men så er det dette kondomet da. Som skal brukes av gutter eller menn, det blir verken akseptert eller godtatt som et godt alternativ til prevensjon.

Pappa jeg skal pule – har du kondom?

Mer veiledning og undervisning på ungdomsskolenivå, ville kanskje ha fjernet noe av denne unødvendig og feilaktige skepsisen til det beste alternativet prevensjon, for begge parter, nemlig kondomet. Da bør ikke lærerne stå og rødme foran elevene, når de underviser i seksualundervisningen.

At de unge knuller, bør de fleste foreldre vite om og ta til seg. Helt ned i 12-års alder, har ungdommene sex med hverandre. Det faktum at det er forbudt, med henhold til norsk lovgivning spiller svært liten rolle – er man ung og kåt, så skal det pules. Punktum.

Norsk ungdom bekymrer seg langt mer for graviditet enn kjønnssykdommer. Dette kommer fram i en ny stor nordisk undersøkelse, ”Sex og Kondom og Sånn 2016”, utført for Riksförbundet För Sexuell Upplysning

RFSU

Her kan åpenbart foreldrene spille en viktig rolle, ved å legge forholdene til rette for tenåringene som er i starten på voksen livet. I stedet for å hamre løs med formaninger og en dirrende pekefinger, burde man kanskje hatt en neve dong liggende synlig – om ikke rett på stuebordet.

Å se streken i gravid-testen gjør noe med deg som jente eller kvinne, det burde gjøre det samme for gutter og menn, men ikke alltid. Å få klamydia er noe dritt, men kan fikses opp med antibiotika, det er altså flere grunner til å bruke beskyttelse – enten man har én eller flere partnere.

Bruk kondom for helsas skyld, ikke for andre enn deg selv. Spør mor, spør bror, spør far.

La kondomet bli like vanlig som sykkelhjelm – tre det på automatisk.

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest