Selvmordstallene øker blant unge, og i følge NRK.no, er det særlig unge jenter som velger å forkorte livet. I Brønnøysund, har tre unge valgt den verste veien ut av sine personlige problemer på kort tid, og på landsbasis vil mer enn 600 mennesker ha tatt sine liv, når vi går inn i 2019. 

Tallene på verdensbasis er voldsomme én million mennesker per år. 

Hun tar båtførerbeviset, jobber som frivillig, får seg sommerjobb og skal kjøpe motorsykkel for pengene. 15-åringen skal snart begynne på videregående. Elektronikklinja i Brønnøysund er førstevalget, og hun gleder seg. Etterhvert vil hun bli flymekaniker.

Hvorfor? Hvorfor tar hun sitt eget liv?

NRK.no 

selvmordstallene øker

Å velge å dø fordi man ikke klarer å leve, er nesten umulig for andre å vite, om det ikke blir snakket om. For de aller fleste foreldre, er det den absolutt største skrekk og sorg, å miste sitt barn, som selv har ønsket og dø, og som har valgt å ende livet sitt.

Normale, friske oppegående mennesker, kan ikke begripe hva som foregår når noen velger å ta selvmord. Noen vil kalle det feigt, andre vil si det er egoistisk og lite gjennomtenkt. Dessverre er det så veldig endelig. Å dø er livets punktum. For de som står tilbake, uten svar, havner livet på vent i lange tider. Sorgen, smertene og spørsmålene er for mange en lidelse, nesten ulevelig.

I følge en sterk reportasje på NRK.no, du absolutt bør lese, er det mange unge som faktisk lever et dobbeltliv, et liv foreldrene ikke kjenner til og som kan se ut til å være en indirekte årsak til selvmordene i Brønnøysund.

Via skjulte profiler i sosiale medier, der bare enkelte medlemer har tilgang til den respektives profil, er det et mørke som råder, som ikke er bra for noen.

Kanskje særlig ikke for unge jenter, som har mer enn nok å takle hverdagen, om man ikke skal leve et liv med destruktive tanker i et forum, der man heier på hverandre rundt tema selvmord. 

Går man med slike tanker, bør man, ja, må man ikke søke råd hos noen som bryr seg? En lærer, en forelder, en helsesøster, politiet eller et søsken. Selvmord angår ikke bare deg som offer, men alle som elsker deg, slik du er.

Du som er mor eller far til en tenåring, bør du ta opp tema selvmord med ditt barn? Selvsagt bør du det. Selvsagt bør alle barn få vite hvilke konsekvenser det får, både for barnet selv og alle rundt, ikke bare dere som sønderknuste foreldre.

Selvmordstallene øker!

Alle foreldre bør også vite hva barna faktisk leser, skriver og søker etter på internett, samtidig er det en vanskelig oppgave, fordi man skal gi barna et privatliv også.

Snakker man om temaer som er vanskelige, kan det hende de unge selv velger å åpne seg rundt noe så tabubelagt og vanskelig, som selvmord. Det er etter vårt syn verdt et forsøk, ser rett ut, om ditt barn vet hva det betyr å dø. 

Dessverre er selvmord et tema som leses av få lesere, faktisk er tema selvmord det tema hvor vi får færrest besøk på, på vår blogg, med mer enn 6500 artikler har vi en lang rekke temaer, men vi synes selvmord er så viktig å ta opp, at vi nekter å stoppe å skrive om det.  

Tabubelagt ja, men desto viktigere å belyse.

Kan vi få en ungdom til å la være å dø for eget grep, har vi lykkes med jobben vi gjør på sosiale medier. Du som forelder bør likevel snakke med ditt barn hvilke tanker de faktisk gjør seg i sitt liv, og om tema selvmord har vært på agendaen i vennekretsen. Sannsynligvis vil du ikke få noe svar, men du er faktisk forpliktet til å spørre.

Sliter du med tunge tanker, depresjon og selvmordstanker, bør du vite at det faktisk finnes god hjelp, du må bare ta det første skrittet selv, si det til noen du mener kan være til hjelp, deretter er det flere som går sammen med deg, de neste stegene. 

Har du behov for å snakke med noen etter å ha lest denne saken?

  • Kirkens SOS hjelpetelefon: 22 40 00 40
  • Mental helses hjelpetelefon: 116 123
  • Del gjerne!

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest