Skjelvet fra filmen – kan ramme Oslo!

Filmen «Skjelvet» kan faktisk ramme hovedstaden på tilnærmet lik måte som på lerretet. Særlig sannsynlig er det kanskje ikke, men tør du gå å se filmen, vil du oppleve effekten av et jordskjelv på skremmende nært hold.

Snart er det premiere på oppfølgeren til «Bølgen» med Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp i de viktigste rollene. Dette er en film du bør se. For din egen del – særlig om du bor i eller rundt Oslo.

I en sjanger i stadig større grad preget av glossy effekter og greenscreens har «Skjelvet» noe taktilt og nøkternt og støvete over seg som gjør distansen til publikum mindre.

Inger Merete Hobbelstad / Dagbladet

Vi har allerede skrevet om det flere ganger, og kommer til å skrive om det igjen. Fordi vi har sett hva jordskjelv kan gjøre med hele kontinent, vi har sett hvor mange tusen mennesker som kan bli rammet av naturkrefter i bevegelse, på svært kort tid.

Katastrofefilmen «Skjelvet er en moderne filme med gode effekter, det ser virkelig ut, og er produsert for å skremme oss. John Andreas Andersen, som har regien, lykkes utvilsomt på alle punkt. Vi som sitter i kinosalen og ser Oslo, som mange av oss kjenner så godt, og som vi vet har blir rammet av andre grunner tidligere, betyr mye for oss – faller i grus og filmskaperne lar det virkelig gå på helsa løs.

Jonas Oftebro (sønn) og Edith Haagenrud-Sande (datter) er minst like sentrale som i «Bølgen», kanskje mer datter enn sønn denne gang, men jo sterkere blir inntrykkene fordi Edith, som spiller «Julia» er yngst i familien.

Når store og viktige bygninger som Oslo Plaza ( som er blant Norges høyeste bygninger ) med sine 117 meter og sine 37 etasjer, begynner å vakle, så merker du det i kinosalen. Effektene er enorme, og du føler deg som en av de som er rammet av skjelvet og konsekvensene av det. Lydeffekten, er med på å gjøre stemningen direkte uhyggelig.

De fleste har hørt om tsunamien som rammet store deler av Asia i 2004.

Forårsaket av et underjordisk jordskjelv, som tok med seg enorme verdier, store landområder, hoteller og bygninger for milliarder av kroner, men aller verst – antatt 345.000 omkommet, 40.000 savnet og mer enn 1.5 millioner ble hjemløse. Som om det var en film med stort budsjett, men dessverre en virkelighet som er vanskelig å forstå. Fortsatt.

Det er ingen overhengende fare for jordskjelv i Norge. Men, det er dessverre et stort men. Ingen kan vite når et eventuelt jordskjelv rammer, ingen vet hvor eller når.

Får vi et kraftig jordskjelv i indre Oslofjord, er krisen et faktum, da er det faktisk bare å løpe, om du rekker …

Premiere på katastrofefilmen «Skjelvet» kommer over hele landet 31. august.

 

Kilde: Dagbladet

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.