Steinalderkost er sunt. De fleste oppgående mennesker vet hva som skal til for å spise og leve sunt. Omfattende forskning gjennom årtier har gitt oss kunnskap om vår biologi, hva som er usunt, farlig og sånn akkurat passe nok – til å spise det av og til. Som sjokolade for eksempel.

Trening og fysisk aktivitet har vært kjent som helsebringende i ganske lang tid. At røyking er noe dritt, er ikke så gammel kunnskap. Faktisk ble det laget omfattende røykereklamer så sent som på sekstitallet. Heldigvis har tidene forandret seg.

Hva man spiser derimot, hver dag gjennom livet, er av større betydning enn hvor mye man er aktiv og trener – å kombinere disse, er åpenbart aller best.

I en ny studie fra 2017, gjort på Universitetet i Umeå, kom det tydelig fram at steinalderdiett, var svært gunstig for testpersonene. 70 kvinner over 55 år var med i testen, hvor den ene gruppen fikk steinalderdiett, den andre fikk kosthold anbefalt av nordiske kostråd – som er svært lik de offisielle norske kostholdsrådene.

Til tross for at testpersonene som spiste hvor mye mat de ønsket, basert på steinalderdietten, var vaktreduksjonen like stabil – to år senere.

/2017/kosthold-spis-fisk-do-gammel/

Steinalderkost er sunt
Steinalderdiett, dokumenter sunt Foto: wikimedia Commons

Det betyr ikke slaviske dietter med kun ja-mat, trening, nok søvn og lite av alt som faktisk betyr veldig mye for mange – nemlig kos og hygge og masse nei-mat. Du skal leve ditt liv etter eget selv-befinnende, men lytte til forskningen.

Lest? Ja-mat og nei-mat, sliter du med å velge?

Kroppen er komplisert og behøver så mye forskjellig for å være frisk og optimalt rustet for framtiden. Et spedbarn f.eks. lever på brystmelk fra mor til det er et halvt år eller lengre, og ofte kun bare det. Kanskje en skje med tran, etterhvert, men sjeldent mye annet. Tenk hvilket vidundermiddel som finnes i melken fra mors bryst.

Steinalderkost er sunt.

Steinalderdietten er ikke noe hokus pokus, kun helt vanlig produkter vi kjenner fra før, uten tilsatt sukker eller salt. Mer skal det ikke til, før du merker en forskjell på maten du er vant til fra før.

Steinalderdietten besto av magert kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, avokado og vegetabilske oljer. De fikk ikke spise melkeprodukter eller frokostblandinger, og de fikk heller ikke tilsette salt eller sukker til maten sin.

Her skulle kaloriene de fikk i seg bestå av 30 prosent protein, 30 prosent karbohydrater og 40 prosent fett.

Forskning.no

Vår kunnskap om mat, sammenlignet med det som vi kjenner som den yngre- og elder steinaldertid, strekker seg 10.000 år tilbake i tid, er formidabel. Våre forfedre spiste det de jaktet på og fikk tak i fra naturen. Vi kan laste ned en App som forteller oss hva vi bør spise, når vi bør spise den og når vi bør gå å bæsje.

Vi har alle forutsetninger til å kunne bli dobbelt så gamle som urmenneskene som levde den gang. Ikke bare på grunn av kunnskapen til mat, men vi lever i et samfunn der farene er betydelig mindre, og vi får kyndig hjelp om vi blir utsatt for ulykker eller sykdom.

Du elsker livet ditt og bør gjøre ditt ytterste for å være blant oss, så lenge som mulig. Vi er tross alt med på reisen, i et lite øyeblikk av evigheten.

Kilde: forskning.no

Vargas

Pin It on Pinterest