Sukkeravgiften virker mot sin hensikt. Brus- sjokolade og andre godteri-produsenter fortviler over avgiften som ble innført av regjeringen fra nyttår.

En økning på mer enn 80% på sukkerholdige produkter, gir tapt omsetning, oppsigelser og nedbemanning – samtidig som nordmenn spiser mer sukker enn noen gang.

Lest? Kvier du deg for å netthandle?

Sukkeravgiften er beregnet å gi 2 milliarder kroner i statskassen, men regnestykket i finansdepartementet, sier lite om hva det koster å legge ned butikker og fabrikker som en direkte konsekvens.

I Sverige er det full jubel. Nordmenn hamstrer mer enn noen gang, omsetningen går mot 17-18 milliarder kroner på grensehandelen. I tillegg øker nettbutikkene, som selger sukkerholdige produkter på svensk side, omsetningen med mange millioner kroner.

Sukkeravgiften virker mot sin hensikt.

Sukkeravgiften virker mot sin hensikt

Siste gang smågodt var redusert på pris – var til Halloween 2017

Å få nordmenn til å spise mindre sukker med å tre avgiftene nedover hodet på dem, har altså, uten at politikerne selvsagt vil innrømme det, virket mot sin hensikt.

I tillegg taper norske dagligvarekjeder millioner av kroner på svenskehandelen, også her står arbeidsplasser i fare – uten at handlingslammede politiker løfter en finger. Rema, KIWI og COOP Extra kjører en såkalt priskrig på billig taco-krydder og noen få andre ubetydelige produkter, uten at det har større betydning for folk flest.

Hva er hensikten med priskrig, når svenske forretninger, inkludert Systembolaget har et bredere utvalg på hele butikken – til halv pris, av hva man betaler i Norge? Nå må politikerne våkne opp.

Skal norske butikker overleve må matmomsen halveres og sukkeravgiften fjernes helt. Å bruke folkehelsen som argument for en dusteavgift, er som å tru på julenissen. Alle som ønsker billig sjokolade, cola eller smågodt, får tak i dette uansett. De handler det på nettet eller de tar turen over grensa. Enten politikerne liker det eller ikke.

Hval sjokoladefabrikk har permittert flere, og tapt én million kroner siden nyttår, og er slett ikke alene om å slite med omsetningen – utelukkende på grunn av sukkeravgiften.

Her må man regne med nedleggelser og oppsigelser i hopetall, om ikke politikerne tar grep snarest mulig. Hva er hensikten med en avgift som utelukkende har tapere på begge sider av bordet?

Vargas

Pin It on Pinterest